SVEČANO OTVOREN 52. TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE U KRAPINI: 'Tijekom idućeg tjedna cijeli grad pretvorit će se u multimedijsku pozornicu'

Autor sp

Manifestacija traje do 10. rujna, a tijekom sedam dana Krapina će postati centar kajkavskog govornog područja. Kruna Tjedna bit će 52. Festival kajkavskih popevki 8. i 9. rujna

  IMG_3867.JPG

Na prepunom krapinskom Trgu Ljudevita Gaja danas je podignuta festivalska zastava i otvorena najznačajnija manifestacija kajkavskog govornog područja, Tjedan kajkavske kulture 2017. Svečanost otvorenja uljepšali su najmlađi, sudionici Dječjeg korza iz zagorskih osnovnih škola, dječjih vrtića i kulturno – umjetničkih društava, koji su, predvođeni krapinskim mažoretkinjama i Gradskim puhačkim orkestrom Krapina započeli svečanost, koju je službeno otvorio državni tajnik Krešimir Partl, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

- Festival kajkavskih popevki je hrvatski kulturni kapital i zaštitni znak ovog grada. Tijekom ovih tjedan dana cijeli će se grad pretvoriti u multimedijsku pozornicu na kojoj će se redati folkloraši, kulturnjaci, likovnjaci, znanstvenici, pjevači...Treba reći da Ministarstvo kulture podupire ovaj Festival već niz godina, i pokroviteljstvom i financijski, on nam je iznimno važan jer njeguje tradiciju i bašinu i uči djecu da shvate značenje očuvanja kulturne baštine. Zagorje je i nositelj nematerijlnog kulturnog dobra koje je na listi UNESCO – ve svjetske baštine čime se može ponositi, a Festival je sigurno jedan od načina kako očuvati tu baštinu. Čestitam svima koji su više od pola stoljeća očuvali i održali kao brend ovaj Festival – istaknuo je Krešimir Partl.

Da je 'kaj' u Zagorju više od riječi, da je način života, istaknuo je župan Željko Kolar, naglasivši da možda najveće značenje ovog Tjedna imaju Mali kaj i djeca na otvorenju, jer garantiraju kontinuitet Tjedna kajkavske kulture. - Želja mi je da ovih 7 dana Krapina stvarno bude centar kajkavskog govornog područja, a to je 8 kontinentalnih županija i grad Zagreb, oko 2 milijuna ljudi.Program je izuzetno kvalitetan i raznovrstan, a želja mi je da svi stanovnici KZŽ osjete ovu manifestaciju kao svoju i da je posjete. Ako smo išli organizirano auobusima na Špancirfest, nema razloga da se ne dolazi na Tjedan kajkavske kulture, neka svi posjete Krapinu – pozvao je župan.

Domaćin, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je da je kao Krapinčanin i Zagorac danas iznimno ponosan. – Uvijek sam govorio da je Krapina srce i duša Hrvatskog zagorja i kajkavskog govornog područja. Ovaj tjedan za nas je poseban, svečarski, svagdje se vrijeme računa od Nove do Stare godine, jedino u Krapini od Festivala do Festivala. Nudimo brojna događanja, od znanstvenih, kulturnih, zabavnih, sportskih, svatko tko želi, naći će nešto za sebe, a osim onoga što piše u programu, bit će tu i drugih sadržaja – dodao je gradonačenik.

Na otvorenju nastupila je krapinska sopranistica Barbara Suhodolčan uz klavirsku pratnju Jurice Vugreka, a nakon otvorenja, na pozornici na trgu predstavile su se dječje grupe iz Zlatara, Krapinskih Toplica, Velike Horvatske, Petrovskog, Đurmanca i Radoboja, a večer donosi zabavu uz Auswinkl muzikante s oberštajerskom muzikom i gostima, Klapom Kmeti i Sinišom Miklaužićem.