Stubičku knjižnicu očekuje uređenje

Ministarstvo kulture dodijelilo je pedeset tisuća kuna Knjižnici Donja Stubica iz programa investicijskih potpora

Djelatnice Pučkog otvorenog učilišta

Stubičkoj je knjižnici, iz programa investicijskih potpora, Ministarstvo kulture dodijelilo 50 tisuća kuna za uređenje i opremanje čitaonice na katu. Kako doznajemo od Manuele Frinčić, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, u sklopu kojega knjižnica djeluje, muku muče sa smještajem velikog fonda knjiga, stoga su potrebne preinake u sadašnjem prostoru čitaonice u prizemlju te uređenje novog prostora na katu.

Nova čitaonica

Planiramo u hodniku u prizemlju zatvoriti jedan prostor te ga opremiti policama, kako bi mogli unutra smjestiti određeni fond knjiga te barem u nekoj mjeri rasteretiti dosadašnje pretrpane police – pojasnila nam je ravnateljica. Obzirom da će se na taj način zauzeti dio prostora sadašnje čitaonice, na katu će se za čitaonicu urediti novi, za što su i dobivena sredstva. – Uklonit ćemo dosadašnju staru stakleno – drvenu stijenu kako bi omogućili više svjetlosti i prostora te nabaviti namještaj kako bi korisnicima čitaonice prostor učinili što ugodnijim – istaknula je još. Jer, kako kaže, knjižnice nisu samo mjesta gdje se knjige posuđuju. To su mjesta druženja, radionica, igraonica, kulturnih događanja, književnih susreta i pohađanja tečajeva, stoga nastoje prepoznati potrebe svojih korisnika i realizirati ih. - Knjižnice su još uvijek popularna mjesta bez obzira na druge mogućnosti koje se pružaju. Još uvijek, na sreću, knjigu nije uspjela zamijeniti niti jedna druga aktivnost – kaže ravnateljica, stoga je i nova čitaonica itekako potrebna, jer korisnici rado dolaze pročitati dnevne i tjedne novine ili pak časopise koje redovito nabavljaju.

Više od 20 tisuća naslova

Knjižnica u Donjoj Stubici spominje se još davne 1890. godine, kada je djelovala s ciljem promicanja hrvatske književnosti i umjetnosti. U narednom se periodu borila za opstanak, djelujući u raznim oblicima, a na sadašnjoj je adresi prostor uređen prije 30 godina. Danas u svom fondu ima 20.200 knjiga u slobodnom pristupu i taj fond godišnje obnavlja s oko tisuću novih naslova, otkupom Ministarstva kulture i poklonima te vlastitom kupnjom sredstvima dobivenim od Ministarstva kulture, Grada Donja Stubica i Županije.

Ravnateljica Manuela Frinčić pokazala nam je prostor gdje će se urediti nova čitaonica

Svake godine učlanjeno je 550 do 600 aktivnih članova, koji katalog knjižnice mogu pretraživati preko web stranice Pučkog otvorenog učilišta. Kako bi bili što pristupačniji i aktualniji, osim nabavke novih traženih naslova te izlučivanja zastarjelih knjiga, knjižnica uređuje nove prostore koje članovi mogu koristiti. Osim nove čitaonice koja će se urediti ove godine, lani je uređena studijska učionica, također sredstvima Ministarstva kulture te Grada Donja Stubica, koji uvijek uskače kada je potrebno. Učionica je opremljena novim stolovima sa stolicama te prijenosnim računalima i tu učenici i studenti mogu izrađivati svoje maturalne i diplomske radove, uz dostupnost sve literature i pristup besplatnom internetu. U knjižnicu, kaže ravnateljica, često navrate i mladi roditelji s djecom te ih, listajući slikovnice, od malih nogu uče koliko knjiga vrijedi, pa se tako, osim lektirnih ''obaveznih'' izdanja, često posuđuju slikovnice i aktualni autori za mlade, dok je kod odraslih trenutno najčitaniji domaći autor Kristian Novak, a, osim popularnih stranih naslova, rado se vraćaju pričama Marije Jurić Zagorke i Janka Matka.