Stubičke Toplice bile su domaćin Robokupa, ekipnog natjecanja osnovnoškolaca u robotici

Autor jk/kp

Šezdeset je učenika iz osam naših županija te Bosne i Hercegovine odmjerilo svoja znanja rješavajući zadatke iz strujnih krugova i robotičkih konstrukcija

robotika stubaki smanjeno 9.jpg

Osnovna škola Vladimir Bosnar iz Stubičkih Toplica bila je domaćin 12. Robokupa, koji je jučer održan u Hotelu Matija Gubec. Radi se o ekipnom natjecanju učenika viših razreda osnovnih škola iz elementarne robotike, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Hrvatskog robotičkog saveza.

Samom otvorenju prisustvovali su ravnateljica OŠ Vladimir Bosnar Brigitte Gmaz kao domaćin, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, zamjenik župana Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek te brojni drugi uvaženi gosti, a u prigodnom su programu nastupili učenici topličke škole svojim recitacijama i plesom.

Ove je godine na Robokupu sudjelovalo ukupno 60 natjecatelja u dvadeset natjecateljskih ekipa iz Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Kapinsko –zagorske županije te Grada Zagreba, kao i dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine.

Odmjerili su svoje znanje rješavajući zadatke iz strujnih krugova i robotičkih konstrukcija, a u ukupnom plasmanu prvo je mjesto osvojila ekipa iz OŠ Gustava Krkleca, drugo mjesto pripalo je ekipi ZTK Sisak, a treće drugoj ekipi OŠ Gustava Krkleca. Najuspješnija u rješavanju zadataka Strujni krugovi bila je ekipa ZTK Split, drugo mjesto pripalo je ekipi OŠ Ladimirevci, a treće su podijelile ekipe OŠ Gustav Krklec i ZTK Sisak. Najuspješnije ekipe u rješavanju zadataka Robotičke konstrukcije bile su iz OŠ Gustava Krkleca, drugo je osvojila ekipa ZTK Sisak, a treće mjesto druga ekipa OŠ Gustava Krkleca.

Svim su natjecateljima iz nagrađenih ekipa dodijeljene medalje i priznanja, a najuspješnija ekipa u ukupnom poretku nagrađena je Ljetnom školom tehničkih aktivnosti koja će se održati u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Nagrade je osigurala Hrvatska zajednica tehničke kulture.