Što kada susjed ne čisti svoje dvorište i voćnjak i kad nasred sela raste šikara?

Unatoč novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i postojanju poljoprivrednog redara koji upozorava i kažnjava neodgovorne vlasnike, problema ima

Vladimir Kovačić jedno je vrijeme čistio susjedovu parcelu

Takav problem ima i Vladimir Kovačić iz Petrove Gore u općini Lobor. Njegovi susjedi s kojima je 'mejaš' ne čiste svoju parcelu, dva voćnjaka i livadu. Prazna je i kuća te gospodarski objekt u kojem su se nastanili štakori, lisice, kote se zmije i mještani se boje. - Ti ljudi tu ne žive već deset godina, vlasnica živi u Njemačkoj i 'oglušuje' se na pozive da to počisti - kaže Kovačić, koji je te zapuštene parcele čistio prije desetak godina. Predložio je vlasnici da će i on i njegov sin čistiti parcele, jer su 'mejaši', a zauzvrat bi na dio parcele pustio purane, jer se bavim uzgojem purana. Parcelu smo i ogradili – ispričao je Kovačić, dodavši kako su bili napravili tzv. interni ugovor.

- Sve je funkcioniralo, no odjednom su razvrgnuli ugovor i rekli da će oni sami čistiti svoju površinu. Ja sam ogradu maknuo i oni su nastavili čistiti parcelu sami. No, dogodilo se to da je sve zaraslo u šikaru - kaže Kovačić. No, Kovačić objašnjava kako su vlasnici u gruntovnici i katastru pronašli da je Općina Lobor uzurpirala jedan dio površine po kojem ide općinski put i da je, dok je on bio u Općinskom vijeću 2013./2014., Općinsko vijeće donijelo odluku da se s ljudima ne ide u spor, već u sporazum, po kojem će Općina čistiti parcele, a računi slati vlasnici u Njemačku. - No, ne čisti nitko, a mi tu nasred sela imamo takvo ruglo i tražim da se nešto poduzme - zaključio je Kovačić.

Stalne opomene

Općina Lobor upoznata je sa slučajem s kojim ima problema gospodin Vladimir Kovačić iz Petrove Gore. - U predmetu kojeg sam zatekla na općini Lobor od 2015. godine nisam naišla na Odluku općinskog vijeća da će Općina čistiti dio parcele, a račun slati vlasnicima. Općina zakonski nije u mogućnosti izdavati račune za čišćenje parcela koje nisu u vlasništvu Općine. Mi možemo, a to i radimo, vlasnicima dati kontakte poslovnih subjekata da sami dogovore čišćenje. Na 14. sjednici Općinskog vijeća zamjenica načelnika Nataša Brlečić gospodina Kovačića obavijestila je da je cijeli predmet dan na pregled pravnoj službi i da će se predmetni put odnosno cestu pod oznakom NC211 upisati u vlasništvo Općine Lobor. Nikakve dokumentacije o tome da je pravna služba radila na navedenom predmetu nema, te nije pokrenuti postupak upisa - rekla je načelnica Ljubica Jembrih te dodala kako su vlasnicima spornih čestica uredno slane opomene zbog neodržavanja poljoprivrednog zemljišta od 2016. godine. Na kraju 2017. godine za neke od vlasnika izdan je Obavezni prekršajni nalog koji je također u postupku. - Nažalost, svakim je danom sve veći problem oko neočišćenog i neobrađenoga poljoprivrednog zemljišta.

Općina Lobor može utjecati ako je vlasnik čestice poznat, ali ako je vlasnik nepoznat i ne može se doći do njega, Općina nažalost ima veliki problem. Naime, bez odobrenja vlasnika ili naloga ne smijemo ulaziti u tuđi posjed. Taj se problem može promijeniti na višim instancama kako bi jedinice lokane samouprave dobile zakonsku mogućnost rješavati takve slučajeve - naglasila je načelnica.

A da svaka općina i grad imaju problema sa zapuštenim zemljištima koje nitko ne čisti, potvrdio nam je i slučaj iz Velikog Trgovišća. Josip Cvetković iz Domahova pozvao nas je ne bi li nam ukazao na problem koji ima sa susjedom. Kaže, dok on uredno čisti sve svoje parcele, susjed ne čini isto. – Znali smo pronaći i zmiju dok smo flaksali. Tu se za međom ne čisti barem deset godina. Susjed nešto malo počisti unutar dvorišta, ali za međom ništa – rekao je Cvetković.

Kaže, kontaktirao je i općinskog komunalnog redara koji mu je potvrdio da je slao opomene obzirom na njegovu prijavu, no ništa se nije promijenilo. U telefonskom razgovoru komunalni redar Općine Veliko Trgovišće Robert Matanović rekao nam je kako je upoznat sa slučajem te kako redovito obilazi teren. Dodao je i kako Općina ima propisane agrotehničke mjere, a o njima nam je i prije nekoliko mjeseci govorio i načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički.

- Svjesni smo da postoje građani koji su stariji i koji ne mogu sami očistiti. Naše je komunalno poduzeće nešto jeftinije od vanjske usluge nekog privatnika, a za one koji su u teškoj socijalnoj situaciji ili slabije platežne moći, iznos još umanjimo – rekao je tada trgoviški načelnik dodajući kako su kazne za one koji ne poštuju odredbe oko 1000 kuna, no kako nastoje sve probleme riješiti prije naplaćivanja kazni.