Srednjoj školi Bedekovčina 453.000 kuna

Autor zagorje.com

Bespovratna sredstva koja je dobila škola dobivena su za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017. godine

poljoprivreda SŠ Bedekovčina.jpg

Jučer je potpisano 30 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava srednjim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017. Potpisivanju je prisustvovao i ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek.

Ministarstvo poljoprivrede provelo je naime, Javni poziv srednjim školama za dodjelu bespovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi rezultat kojeg je 30 odobrenih projekata. Pri raspisivanju Javnog poziva bilo je osigurano 5 milijuna kuna, no zbog velikog interesa škola i izvrsnih projekata osigurano je dodatnih 8 milijuna kuna pa će ukupno biti dodijeljeno 13 milijuna kuna.

Prijavile su se škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine s projektima ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge. Jedna od njih je i Srednja škola Bedekovčina, koja je dobila 453.000 kuna bespovratnih sredstava.

- Potpisivanje ugovora između Ministarstva poljoprivrede i Srednje škole Bedekovčina dokaz je da Vlada RH, s Ministarstvom poljoprivrede brine o obrazovanju mladih poljoprivrednika. Opremanje praktikuma i nabava opreme za SŠ Bedekovčina omogućit će daljnje usavršavanje budućih agronoma i inženjera poljoprivrede, kao i mladih poljoprivrednika, a za nas iz Savjetodavne službe, ovo je daljnji korak još boljoj suradnji s bedekovčanskom Srednjom školom i nastavak obrazovanja poljoprivrednika. Samo znanjem i obrazovanjem stvaramo bolju i konkurentniju hrvatsku poljoprivredu i mlade poljoprivrednike – rekao je Tušek.

Prijavljeni projekti obuhvaćaju ulaganje u opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata za uzgoj jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala te gljiva s pripadajućom opremom i infrastrukturom u sklopu školskog poljoprivrednog gospodarstva/praktikuma.

Ulaganje u opremu za berbu, sortiranje i pakiranje poljoprivrednih proizvoda škole ili školske zadruge, ulaganje u kupnju nove poljoprivredne mehanizacije i opreme za školsku poljoprivrednu proizvodnju i gospodarskih vozila, ulaganje u opremanje objekata za skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakiranje proizvoda iz poljoprivredne proizvodnje škole ili školske zadruge te ulaganje u podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada na školskom poljoprivrednom gospodarstvu.

- Nismo očekivali ovoliko dobrih projekata, no naše poljoprivredne škole nadmašile su sva naša očekivanja. Zato smo i pronašli dodatnih 8 milijuna kuna jer je ulaganje u obrazovanje, pogotovo u obrazovanje budućih poljoprivrednika - ulaganje u našu budućnost. Čestitam svima koji su sudjelovali u pisanju ovih projekata i svima koji su svoj život i rad posvetili mladima. Nove tehnologije, praktičan radi i najnovija znanstvena istraživanja kao i ljudi koji će sva ta znanja koristiti u praksi dobar su temelj budućnosti naše poljoprivredne proizvodnje. - izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

izvor: Savjetodavna služba