Sportske dvorane bit će gotove na jesen

Saborski zastupnik i glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak prošle je godine položio na području naše Županije mnogo kamena te

p_171165dvorana lobor (600 x 450).jpg

Saborski zastupnik i glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak prošle je godine položio na području naše Županije mnogo kamena temeljaca za izgradnju sportskih dvorana u Zagorju. U većini slučaja riječ je o višenamjenskim sportskim dvoranama koje se grade ´ne možemo ne primijetiti´ u općinama i gradovima gdje je HDZ-a na vlasti. Kako često ističe sam Jarnjak red je da zagorski učenici i u najmanjim sredinama dobiju adekvatne uvjete za bavljenje sportom, te da se što više razvije sportski i društveni život. A prošlo je ljeto to nicanje sportskih dvorana bio svojevrsni bum. Dvorana u Jesenju, Loboru, Tuhlju, Novom Golubovcu…, kao i najave za početak njihove gradnje u Zaboku, Zlataru, Donjoj Stubici…

Otvorenje dvorana predviđeno u novoj školskog godini

Kako napreduje gradnja sportskih dvorana u sredinama gdje su kameni temeljci položeni lani i kada možemo očekivati njihov dovršetak provjerili smo kod čelnih ljudi u lokalnim jedinicama.

U Loboru je prvu lopatu ´bacio´ Ivan Jarnjak i to na gradilištu iza OŠ F. H. Kiša. Bilo je to na srpanjskoj manifestaciju, tradicionalnom loborskom Janinu. Za ovogodišnje Janine, koja se uvijek obilježava 26. srpnja višenamjenska sportska dvorana, prema riječima loborskog načelnika Andrije Smetiška trebala bi biti gotova, jedino je upitno hoće li do tada biti odobrena uporabna dozvola. Vrijednost investicije je 10 milijuna kuna. Dva milijuna kuna sufinancira Općina, a preostalih osam Ministarstvo obrazovanja i sporta. U te novce uključena je fiksna oprema, dok će preostalu pokretnu opremu škola nabaviti sama.

Susjedni Novi Golubovec gdje je kamen temeljac za gradnju višenamjenske sportske dvorane položen u listopadu prošle godine, njezin dovršetak može očekivati na jesen, iako je bilo najavljivano za kraj srpnja ili kolovoza.

– Bilo je malih problema kod saniranja klizišta, no sada se sve vratilo u normalu. Vrijednost dvorane je oko 10 milijuna kuna, od čega se kao i kod gradnje ostalih dvorana takvog tipa, s 20 posto u sufinanciranje uključila Općina – rekao je Boris Tušek, načelnik Novog Golubovca.

Dodao je i kako će im Županija pomoći u nabavu opreme sportske dvorane, a u kojoj će biti još dodatnih sadržaja poput knjižnice i slično.

I u Tuhlju se gradi višenamjenska sportska dvorana, čiji je kamen temeljac položen lani u kolovozu.

- Investicija je 12 milijuna kuna, od čega 27 posto sufinancira lokalna jedinica, o preostalo Ministarstvo, a u što je uključena većina opreme. Dovršetak višenamjenske sportske dvorane po sadašnjoj situaciji predviđamo za listopad – rekao je Milivoj Škvorc, načelnik Tuhlja.

U Jesenju se na jednodijelnoj sportskoj dvorani polako završava krovište, nakon čega će se pristupiti unutarnjem uređenju dvorane.

- Kamen temeljac položen je za lanjski Dan općine, 24. lipnja. Dvorana je trebala biti gotova u travnju, ali zbog nepredviđenih radovima gradnja se malo odužila. Zbog toga smo potpisali dodatak ugovoru s Ministarstvom obrazovanja. Dvorana vrijedi preko sedam milijuna kuna, a njezino otvorenje očekujemo pred sam početak nove školske godine – saznali smo od načelnika Jesenja Ivana Maligeca.

Mače čeka kamen temeljac

Općina Mače čeka svoj kamen temeljac koji bi trebao biti položen za tjedan, dva, odnosno za kraj školske godine.

– Pripremni radovi su u tijeku. Bilo je problema sa susjednim parcelama, no sad je to riješeno - doznajemo od mačanskog načelnika Stjepana Sokolića. Jednodijelna školska dvorana, dimenzije parketa 15 puta 28 metara, vrijedna je sedam milijuna kuna, od čega će 80 posto dati Ministarstvo, a 20 posto Općina. U cijenu je uključena oprema te gradnja vanjskog igrališta.

Općina Đurmanec također vrši određene pripreme za gradnju dvodijelne sportske dvorane. U fazi su izrade glavnog projekta i izbora izvođača.

- Dvorana će biti prema kriterijima pravilnika o školstvu, a Općina je znatna sredstva uložila u otkupljivanje zemljišta za potrebe sportske dvorane koja je Đurmancu prijeko potrebna jer đaka ima – rekao je načelnik Đurmanca Branko Horvat.

Sportske dvorane trebale bi se graditi i u Zaboku, u Donjoj Stubici, Zlataru… Dvorana u Radoboju također je zaslužila da je spomenemo, iako ona jedino nije započeta i financirana iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke (EIB II). Riječ je o jednodijelnoj sportskoj dvorani čija se početna vrijednost oko 6,5 milijuna kuna popela na osam. Financirali su je Županija i Općina u prvoj fazi, a u drugoj je nakon ´natezanja´ pomoglo i Ministarstvo obrazovanja za što se založio Ivan Jarnjak s dva milijuna kuna.

– Dvorana bi po ugovoru trebala biti završena do 31. kolovoza, ako se uspiju realizirati sredstva od još 2,5 milijuna kuna od strane Ministarstva obrazovanja čime bi se kompletno dovršila dvorana (vanjsko uređenje i igralište) – rekao je radobojski načelnik Anđelko Topolovec.