Smanjen broj biračkih mjesta na području općine Lobor

Autor mb

Vladajući su izglasali odluku o smanjenju broja biračkih mjesta s dosadašnjih 9 na 5. Oporba se protivila toj odluci smatrajući da će to dovesti i do manje izlaznosti birača

  Vladajući su izglasali odluku  o smanjenju broja biračkih mjesta

Nakon poduže rasprave, na sinoćnjoj sjednici loborskog Općinskog vijeca izglasana je odluka o smanjenju broja biračkih mjesta na području općine Lobor s dosadašnjih devet na pet.

Ukinuto je tako biračko mjesto Loborsko Završje te će se dio birača s tog biračkog mjesta, njih 200 pripojiti, odnosno na glasovanje će na biračko mjesto Vinipotok - Društveni dom Markušbrijeg, a dio glasača Loborskog Završja od kućnog broja 79 do 158, njih 61 u sam centar Lobora - Društveni dom Lobor. Birači s biračkog mjesta Vojnovec 1 na glasovanje će po novoj odluci, ukupno 277 birača, također u Lobor, a birači s biračkog mjesta Vojnovec 2, njih 249 u Društveni dom Petrova Gora. Glasači s biračkog mjesta Petrova Gora 2, ukupno 227 i Velika Petrovagorska, njih 195 u Društveni dom Velika Petrovagorska koji je u vlasništvu općine Novi Golubovec.

Dakle, nova biračka mjesta su tako: Vinipotok - Društveni dom Markušbrijeg, Društveni dom Lobor, Društveni dom Stari Golubovec, Društveni dom Petrova Gora i Društveni dom Velika Petrovagorska.

Vladajući vijećnici SDP-a, HNS-a, Laburista, HSS-a i HSU-a koji su izglasali ovu odluku istaknuli su kako je Općina Lobor na prošlim lokalnim izborima potrošila najvise novaca od svih jedinica lokalne samouprave, 131.111 kuna, navodeći primjer da općine i gradovi s duplo i troduplo više stanovnika troše na izbore manje sredstava. Naveli su kako Općina Lobor adekvatno ne koristi društvene domove te da se novi prijedlog temelji na biralištima u društvenim domovima, a ne privatnim kućama, čime bi se smanjili troškovi i ta bi se se sredstva mogla iskoristiti za druge nužne stvari. S obzirom da Općina Lobor nema društveni dom u Velikoj Petrovagorskoj, ali ga ima općina Novi Golubovec, vladajući vjeruju kako bi susjedna općina uz dogovor bila voljna ustupiti dio prostora uz simboličnu naknadu.

Oporba se protivila smanjenju broja biračkih mjesta na području općine Lobor, naglasivši da je to prevažno i preozbiljno pitanje da se o njemu ovako na brzinu odlučuje. Oporbeni vijećnici HDZ- a i Narodne stranke - Reformisti smatraju da će ukidanje ovih biračkih mjesta dovesti do manje izlaznosti birača jer će im put biti sada udaljeniji te da su se ti novci ionako utrošili na naše studente, srednjoškolce i građane slabijeg imovinskog stanja. Također, smatraju da će ukidanje biračkih mjesta znatno otežati pravo na glasanje starom dijelu stanovništva. Upozorili su da bi trebalo voditi računa između dobrog omjera štednje i dostupnosti birača da ostvare pravo na izbore te da financijski troškovi ne mogu biti jedini segment. Nisu se složili ni s obrazloženjem da Lobor ima prevelike troškove za izbore u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave, navodeći da su u Loboru bila i dva kruga lokalnih izbora te kako njihov dopis nema zakonskog uporišta, no vladajući su imali više ruku.