Službeno registrirano 39 Zagoraca oboljelih od gripe, najviše mlađe dobne skupine

Autor mb

Stvarni broj oboljelih je uvijek puno veći, no ne idu svi k liječniku pa ih nema u registriranim podacima. Dominira virus A koji se nalazi u ovosezonskom cjepivu

gripa1.jpg

U Hrvatskoj je, zaključno s 30. prosinca 2018. godine, službeno registrirano ukupno 1125 oboljelih od kliničke gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja. Od ukupno 1125 prijava, većina ih je pristigla u posljednja tri tjedna. Na području Krapinsko – zagorske županije prijavljeno je 39 oboljelih od gripe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u sezoni 2018./2019. Najveći broj oboljelih bilježi se na području Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Brodsko-posavske i Varaždinske županije. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u mlađim dobnim skupinama, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo 3. siječnja s ažuriranim podacima.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom 52. tjedna virus gripe potvrđen je u 46 % uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, što ukazuje na umjereni intenzitet cirkulacije virusa, i to dominantno virus gripe tip A. U 90% subtipiziranih uzoraka utvrđen je  podtip A/H1N1/pdm09, a u 10% podtip A/H3N2. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi niska aktivnost gripe, i to dominantno virusa gripe A. S povratkom djece u školske klupe i povratka skijaša sa zimovanja najavljuje se i vrhunac ovosezonske gripe, koja može potrajati sve do početka ožujka.

Prema riječima epidemiologa dr. Ivana Lipovca iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo Krapinsko - zagorske županije, od gripe ima najviše oboljele predškolske i školske djece, koja se onda dalje širi u obitelji. Simptomi kod djece su proljev, temperatura, začepljenost nosa i glavobolja. Savjet liječnika je da se gripa mora preležati, piti puno tekućine i snižavati temperatura, koja ukoliko ne prolazi, nakon 4 do 5 dana, obavezno se javiti liječniku da ne bi došlo do komplikacija. Još uvijek se može cijepiti, no treba provjeriti ima li vaš odabrani liječnik još cjepiva.