SLUČAJ MARTINJSKE NOĆI: Trojicu mladića ne tereti se za kazneno djelo silovanja u Stubakima

Autor zagorje.com

Činjenica jest da je djevojka protiv njih odlučila podnijeti i kaznenu prijavu, teretivši ih za spolni odnos bez pristanka, za što je zakon predvidio od šest mjeseci do pet godina zatvora

stubaki

Nakon što se Zagorjem i medijima proširila priča kako je jedna djevojka prijavila trojicu mladića, navodno sinove lokalnih moćnika, za grupno silovanje u Martinjskoj noći tijekom proslave u Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, sve je više oprečnih informacija o toj temi koje kruže u kuloarima i među stanovnicima Stubaka. No, činjenica jest da je djevojka protiv njih odlučila podnijeti i kaznenu prijavu, teretivši ih za spolni odnos bez pristanka, za što je zakon predvidio od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Informacije koje smo o tome dobili od policije vrlo su šture. -Policijski službenici postupali su po prijavi oštećene osobe i o svim saznanjima obavijestili nadležno Državno odvjetništvo – rekao nam je glasnogovornik PU Krapinsko – zagorske Zoran Lončar, koji o detaljima istrage niti o sadržaju obavijesti koja je poslana Državnom odvjetništvu nije htio govoriti.

Novinari Jutarnjeg lista pišu kako su neslužbeno doznali da je zagorska policija u ovome slučaju podnijela nadležnom tužiteljstvu tzv. opće izvješće, što ukazuje da iz provedenih istražnih radnji prema njihovome mišljenu proizlazi da kaznenoga djela nije bilo. Ipak, napominje Jutarnji list, Općinsko državno odvjetništvo tim zaključcima policije nije vezano, već nakon analize čitavoga izvješća može zaključiti da ima dovoljno dokaza da se pokrene kazneni progon. Tek nakon toga bi moglo uslijediti i podizanje optužnice te suđenje.

S druge strane mnogi se pitaju, ukoliko dođe do podizanja optužnice, kakva je uopće razlika između silovanja i spolnog odnosa bez pristanka. Zakon, naime, ta dva kaznena djela razlikuje i za njih je propisana različita kazna. Prema Kaznenom zakonu, silovanje se kao teža kvalifikacija razlikuje od spolnog odnosa bez pristanka po tome što kod silovanja počinitelj upotrebljava "silu ili prijetnju da će izravno napasti na život ili tijelo silovane ili druge osobe".

Na jednom od 'pravnih portala' jedan je odvjetnik pokušao to objasniti  laički te je istaknuo kako silovanje, za koje je zapriječeno do deset godina zatvora, podrazumijeva prijetnju i prisilu, dok spolni odnosi bez pristanka znači da druga strana nije pristala na seks. -Spolni odnos bez pristanka, smatram, bio bi kad se žena u zadnjem trenutku seksualnog odnosa predomisli i kaže 'ne' – pojašnjava odvjetnik. Kako god, trojica mladića niječu odgovornost i počinjenje kaznenog djela, a hoće li Državno odvjetništvo pronaći elemenata za podizanje optužnice protiv njih za spolni odnos bez pristanka, pokazat će vrijeme.