Slavi se Dan općine: 'Gornjostubičanci, imate se čime ponositi'

svečana sjednica ogs (1).jpg

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Gornja Stubica proslavila je svoj dan. Prisustvovali su brojni uzvanici, od zagorskih gradonačelnika i načelnika, općinskih vijećnika, predstavnika udruga, institucija i župne zajednice, ali i saborski zastupnik Predrag Štromar, župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek te Anto Zelić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Bigec. Poželio je dobrodošlicu okupljenima, čestitao dobitnicima javnih priznanja i zahvalio im na doprinosu razvoju općine te čestitao svima Dan opčine i Župe.

Načelnik Jasmin Krizmanić istaknuo je glavne projekte koji su provedeni tijekom proteklih godinu dana. Osim obnove i sanacije cesta, mostova i klizišta od potresa, radilo se na modernizaciji javne rasvjete na nekoliko lokacija, asfaltiranju i održavanju cesta i uređenju javnih površina.

Za naredno razdoblje najavio je načelnik  i skoru izgradnju reciklažnog dvorišta, modernizaciju cesta za što će se izdvojiti milijun i 200 tisuća eura iz proračuna, rekonstrukciju dvaju društvenih domova, sanaciju klizišta, uređenje dječjih igrališta, nastavak završnih radova na Spomen hiži Rudolfa Perešina te izradu projekte dokumentacije za izgradnju i poboljšanje komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni.

Zahvalio je djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela, vijećnicima i mjesnim odborima, pohvalio je dobru suradnju s institucijama i udrugama, obrtnicima i poduzetnicima. – Najveća mi je želja da se riješi stambeno pitanje onima koji su ostali bez domova u potresu – zaključio je načelnik te dodao kako je svim planiranim projektima cilj poboljšati kvalitetu života u Gornjoj Stubici.

Čestitke ispred gradonačelnika i načelnika uputio je kumrovečki načelnik Robert Šplajt.

– Svi ovi spomenuti projekti pokazuju da je ovdje jedna uspješna uprava, načelnik i vijećnici, što dokazuju svi milijuni uloženi u infrastrukturu, predškolski i školski odgoj, ljude. Svi mi želimo da naši građani opstanu živjeti u Hrvatskoj, zato smo mi načelnici i gradonačelnici tu, da činimo bolje za naše građane – rekao je Šplajt.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar prenio je čestitke predsjednika Zorana Milanovića, a u svom se govoru, između ostalog, osvrnuo i na to da u Gornjoj Stubici još nije izgrađena sportska dvorana koja je najavljivana. Istaknuo je kako je mehanizam za oporavak spor, a u Gornjoj Stubici bi se, prema novim pedagoškim standardima, trebala graditi jednodijelna sportska dvorana, što je za ovaj kraj premaleno, stoga će se, nakon što budu jasni uvjeti natječaja, krenuti u izgradnju veće dvorane, ostatak će financirati Krapinsko – zagorska županija i Općina Gornja Stubica.

Osvrnuo se i na nedostatak doktora, što je problem svugdje, a posebno se u njemu u posljednje vrijeme priča u Gornjoj Stubici. Istaknuo je kako je mnogim liječnicima problem administracija pa Županija radi jedan pilot projekt da se zaposli dio administracije, koja bi radila te poslove umjesto liječnika i medicinskih sestara. Najavio je i nova ulaganja u županijske ceste na području Gornje Stubice.

Saborski zastupnik Predrag Štromar istaknuo je kako je ovo općina koju vode ljudi koji žele da svake godine bude sve bolje.

– Ni jedna godina nije bila toliko plodna financijski. No, da nemate vrhunske ljude, badava novac i sve što ste uložili u infrastrukturu, jer ulaganja u ljude su najvažnija – naglasio je Štromar.

Obratio se i Anto Zelić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda i čestitao na učinjenome.

– Stanovnici Gornje Stubice imaju se čime ponositi. Često sam putovao kroz ovaj kraj prije 30 godina, a vozeći se danas ovim krajem, vidi se ogromna razlika i napredak. Gornjostubičanci se mogu ponositi time, ali i dobrim glasom koji ide preko granica općine, a za to su zaslužne i dvije velike povijesne ličnosti, Matija Gubec i Rudolf Perešin – rekao je Zelić.

Ovom su prilikom podijeljena i javna općinska priznanja. Dodijelili su ih načelnik Krizmanić i predsjednik vijeća Bigec, mnogima zaslužnima za promociju i razvoj općine.

Zahvalnice su dodijeljene: Nadi Brezak, Ivanu Kondresu, Katji Hren i Luki Razumu te V.A. CAREK d.o.o.. Zahvalnice su dodijeljene i obrtima i poduzećima za kontinuirani rad kroz godine. Za 10 godina rada zahvalnice su primili AMC Škorjanec, Etos – trgovina d.o.o., MG obrt za keramičku i stolarsku djelatnost te ZIPKA obrt za računalno programiranje i savjetovanje. Za 20 godina rada zahvalnice su dobili CARTUS d.o.o. i Informatički obrt '7 INVENT', a za 30 godina rada Autoprijevoznik vl. Zvonko Bosak, Orešić obrt za autoprijevoz i niskogradnju te 'Vuklanizer' vl. Juraj Hren.

Povelja Općine dodijeljena je Triatlon klubu 'Rudolf Perešin', Udruzi branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj, Ivanu Bigecu i Danku Iliniću.

Plaketa Općine dodijeljena je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sveti Matej te Vatrogasnoj zajednici Općine Gornja Stubica.

Nagradu za životno djelo primio je vlč. Ivan Levak, za doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Gornje Stubice u zemlji i inozemstvu, a povodom 50 godina pastoralnog djelovanja. On se ujedno u ime svih nagrađenih zahvalio prigodnim govorom.

Priznanje povodom 10 godina službe u Gornjoj Stubici i Župi svetog Jurja primio je vlč. Nikola Jurković, a nagrada, odnosno priznanje, dodijeljeno je i Niki Žagar, srednjoškolki za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju iz njemačkog jezika.

Za glazbeni program pobrinuli su se učenici Glazbene škole pri OŠ Matija Gubec Gornja Stubica.