Rekonstrukcija državne ceste D206 Pregrada-Hum na Sutli u završnoj fazi

Autor M. Bašak

Osim proširenja ceste, izgrađen je nogostup, rješava se kompletna odvodnja te će se postaviti kompletna nova javna rasvjeta

hum na sutli cesta.jpg

Rekonstrukcija državne ceste D206 kroz Hum na Sutli u završnoj je fazi i to dionica od Gornjeg Huma do Donjeg Huma u dužini 3, 2 kilometra. Iako su se radovi znatno odužili, s obzirom na konfiguraciju i složenost terena, ali i probleme s izvođačem radova, prometnica je dobila punu širinu što i traži standard državnih cesta. Bila je to izuzetno loša prometnica, koja je građena krajem 60-ih godina, doznajemo od načelnika Zvonka Jutriše, s kojim smo i posjetili gradilište te se uvjerili kako teku radovi.

Problemi s izvođačem

Kada će radovi sasvim završiti, još se ne može sa sigurnošću reći. Tvrtka Viadukt koja je bila glavni izvođač radova završila je u stečaju, pa su posao preuzeli podizvođači, dok je sada glavni izvođač Zagorjegradnja, koji isto ima otvoreno više gradilišta, zbog čega su se radovi odužili. Još jedan od krivaca je i to što je cesta za vrijeme rekonstrukcije bila stalno u prometu, čime je bilo kompliciranije izvoditi kompletnu rekonstrukciju.

Kompletna odvodnja i nova rasvjeta

Usporedno s kompletnom rekonstrukcijom ceste izgrađena je i oborinska odvodnja što rješavaju Hrvatske ceste te nogostup, dok Općina Hum na Sutli gradi kompletnu odvodnju, čime je praktički infrastruktura na tom potezu riješena. U samoj završnoj fazi je i rekonstrukcija i postavljanje nove javne rasvjete duž glavne državne prometnice koja vodi u sam centar Huma na Sutli. A, s obzirom na složenost terena izgrađen je i veći broj potpornih zidova.

Novoasfaltirana dionica od Gornjeg do Donjeg Huma

20 milijuna kuna

Podsjećamo, rekonstrukcija državne ceste D206 Pregrada - Hum na Sutli započela je prije nekoliko godina. Do sada je odrađena dionica od Kostela do Druškovca u duljini od 3, 5 kilometra, a u tijeku je, dakle, dio od Gornjeg do Donjeg Huma koji je bio najzahtjevniji i to u duljini oko 3 kilometra. Investicija kroz Hum na Sutli iznosi oko 20 milijuna kuna bez PDV-a. Preostala je još rekonstrukcija ceste od Druškovca I do Druškovca II, koja će također u rekonstrukciju, a njena dužina je oko 3, 5 kilometara.