Provjerili smo kod zagorskih proizvođača zašto cijene pojedinih namirnica 'idu u nebo'

Dok su neke namirnice poskupjele zbog elementarnih nepogoda koje su desetkovale urode, neka poskupljenja možda su i 'umjetna'

Proizvodnja maslaca

Iako nam se to još čini daleko, Božićni blagdani doći će za čas, a oni su tradicionalno nezamislivi bez kolača. Kolači su pak nezamislivi bez maslaca, jabuka, oraha, a u pravo su to namirnice koje su u posljednje vrijeme vrtoglavo poskupjele, a poskupjet će i više.

Maslac gotovo duplo skuplji

Najviše je poskupio upravo maslac, a osim povećanja cijene veći je problem što maslaca na tržištu nema. Razlog nestašice maslaca na tržištu je činjenica da su u mnogim europskim zemljama ukinute mljekarske kvote, a zalihe maslaca koje su proizvedene, po jeftinijoj su cijeni kupili Kinezi. U prvim mjesecima ove godine maslac je u trgovinama prosječno koštao 16 kuna za 250 grama dok je u listopadu cijena skočila na oko 26 kuna. Ista se stvar dogodila i s orasima. I dok ih se do prije nekoliko mjeseci moglo kupiti za pedesetak kuna po kilogramu, danas biste za njih trebali izdvojiti gotovo osamdeset kuna. Jabuke su još jedna od namirnica čije su cijene 'otišle u nebo'.

U Veronikinim trgovinama potražnja za maslacem se udvostručila

Cijene će još rasti

Voćari ističu kako je zbog hladne zime, odnosno smanjenja uroda, cijena jabuka znatno veća, čak i do 100 %, no ona bi pred blagdane trebala još i rasti. Prošle se godine u ovo doba cijena jabuka kretala oko 5 do 6 kuna dok je ove godine ona desetak kuna. Očekuje se da bi cijena svih spomenutih namirnica pred same blagdane trebala još i porasti. No stručnjaci upozoravaju kako će porasti cijene i ostalih namirnica. Pogotovo se to odnosi na zeleno lisnato povrće koje bi, prema nekim procjenama trebalo poskupjeti do 30 %. A razlog je taj što je za zimskih mjeseci i proizvodnja u popriličnoj stagnaciji. One namirnice i povrće, poput zelja i mrkve, koje se mogu skladištiti ne bi trebale poskupjeti.

Nema jabuka

Pokušali smo doznati imaju li zagorski proizvođači dovoljne zalihe namirnica kojima rastu cijene, a na tržištu ih je sve manje. Stanko Bakek iz Donje Stubice godinama ima OPG za proizvodnju jabuka. Godišnje je, kaže, proizvodio oko 20 tona jabuka. Prodavao ih je po 2 do 2,5 kune trgovačkim lancima i većim kupcima, a cijena je za maloprodaju bila nešto viša. No ove godine o cijeni nije morao razmišljati i zaradu nije morao zbrajati jer uroda jednostavno nije bilo.

Stanko Bakek

– Zbog mraza sam ubrao možda dvjestotinjak kilograma jabuka, a o cijeni vam ne mogu govoriti jer prodavao nisam. Slično je i s mojim kolegama sa stubičkog područja. Oko Krapine i Pregrade urod je prepolovljen, a u našem kraju gotovo da ga i nema – ispričao nam je Bakek dodajući da budući da nije proglašena elementarna nepogoda, ne može se prijaviti ni na natječaje koji su raspisani za nadoknadu štete. Sredstva za nadoknadu štete nije dobio ni od Županije ni Grada.

Ekspanzija cijena oko Božića

Vlasnik zagorske Mini mljekare iz Desinića, Mladen Šurbek potvrdio nam je kako se unatrag nekoliko mjeseci potražnja za maslacem povećala te da im tjedno nedostaje oko tonu maslaca. Zagorska mljekara na svojim prodajnim mjestima, a 85 posto proizvoda plasira isključivo u svoje trgovine, prima za duplo narudžbe koje ne može isporučiti.

Mladen Šurbek

- Za zagorskim maslacem povećan je interes i kupaca iz Njemačke, Slovačke, Češke, no ne mogu te kupce opskrbljivati maslacem, jer im tada ne bi ostalo dovoljna za stalne domaće kupce, istaknuo je Josip Čefko, voditelj projekata i pomoćnik voditelja proizvodnje u zagorskoj mljekari Veronika, dodavši da su oni cijenu maslaca povećali početkom mjeseca rujna. Ne misle je više povećavati iako će potražnja za maslacem oko Božića, kaže, 'eskplodirati', ali vjeruje da će se situacija, na europskom tržištu nakon Božića ponovno stabilizirati.

'Umjetno izazvana nestašica maslaca'?

Naši zagorski proizvođači mlijeka u principu prodaju samo svježe mlijeko, rijetku su koji uz to imaju i koji dodatni mliječni proizvod. Jedan od takvih je i Vladimir Ljubić iz Velike Horvatske kod Desinića koji uz svježe mlijeko proizvodi sir, vrhnje i jogurt. Maslac ne proizvode, jer je sirovina za maslac kiselo mlijeko koje prodaju. Njegov je stav da je nestašica maslac stvorena 'umjetno', jer kao nema krava, nema proizvodnje mlijeka, pa nema maslaca, a sve kako bi se mogle dići cijene.