Proračun Grada Pregrade povećan na rekordnih 30, 9 milijuna kuna

Autor zagorje.com

Održana sjednica gradskog vijeća Pregrade na kojoj su vijećnici usvojili prve izmjene proračuna

vijeće pregrada.jpg

U gradskoj vijećnici prošle je srijede  održana sjednica Gradskog vijeća Grada Pregrade. Gradonačelnik Marko Vešligaj uputio je na Gradsko vijeće prijedlog prvih izmjena i dopuna Proračuna Grada Pregrade kojima se predlaže znatno povećanje visine Proračuna u 2018. godini za 11,7 milijuna kuna u odnosu na početni Proračun od 19,2 milijuna kuna. Prve izmjene gradskog proračuna vijećnici su usvojili te gradski Proračun za 2018. godinu iznosi rekordnih 30,9 milijuna kuna.

Brojni projekti pred realizacijom

 - Ovo povećanje rezultat je povećanih prihoda zbog realizacije brojnih gradskih projekata, kao što su energetska obnova upravne zgrade i društvenog doma te modernizacija nerazvrstane ceste Petrovina-Menjački, za koje je Grad Pregrada već dobio financijska sredstva, te za izgradnju šumskog puta, uređenje poduzetničke zone i projekt Centar kreativnih i kulturnih industrija za razvoj kulturne baštine dvoraca i tvrđava u obrazovne i turističke svrhe, za koje sredstva očekujemo – objasnio je gradonačelnik Marko Vešligaj te dodao da su upravo sredstva iz EU fondova ključna za razvoj i napredak gradova i općina s malim proračunskim prihodima, a kvalitetnim radom, planiranjem i ulaganjem u projektnu dokumentaciju postižu se rezultati. Vijećnici su donijeli i Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, sukladno Zakonu o zaštiti životinja te je određeno kako je posjednik dužan brinuti se za svoje kućne ljubimce te je dužan držati pod kontrolom njihovo razmnožavanje.

Brdsko - planinski status

Vijećnici su donijeli Odluku o donošenju Plana gospodarenja otpadom Grada Pregrade za razdoblje od 2018. do 2023. godine, a ovaj dokument, koji je izradio IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o. iz Zagreba, potreban je za učinkovito gospodarenje otpadom i unapređenje sustava gospodarenja otpadom na području grada Pregrade. Usvojeno je i Izvješće o radu davatelja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada na području Grada Pregrade za 2017. godinu EKO FLOR PLUS d.o.o., a usvojeno je i Izvješće o radu i Financijsko izvješće Vatrogasne zajednice grada Pregrade, također za prošlu godinu. Također je usvojeno Godišnje izvješće o izvršenju proračuna Grada  Pregrade za 2017. godinu i Izvješće o korištenju proračunske zalihe za 2017. godinu. Gradonačelnik Vešligaj vijećnicima je iznio informaciju o dostavi prijedloga uvrštavanja Grada Pregrade u popis jedinica lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskog područja Vladi RH i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, s ciljem razmatranja područja grada Pregrade prilikom definiranja područja koja će biti obuhvaćena predmetnim Zakonom o brdsko- planinskim područjima, što su gradski vijećnici podržali.