Prometni problemi u Zlataru i Maču: 'Novaca je nedovoljno, ali prioritete ćemo odraditi'

Župan Željko Kolar u društvu ravnatelja ŽUC – a obišao općinu Mače i grad Zlatar, gdje je na temu prometne infrastrukture razgovarao s načelnicom Mladenkom Mikulec i gradonačelnicom Jasenkom Auguštan – Pentek

župan

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar  danas je, u društvu ravnatelja Županijske uprave za ceste Željka Vincelja, posjetio općinu Mače i grad Zlatar gdje je s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan - Pentek i načelnicom Mladenkom Mikulec razgovarao o temama iz resora prometne infrastrukture.

U općini Mače župan je obišao županijsku cestu 2168 kroz Veliki Bukovec, gdje još nije dovršen projekt izgradnje nogostupa i oborinske odvodnje, koji traje već treću godinu.  Izrađen je dio odvodnje i kanalizacije i napravljen prvi cestovni rubnjak. - Nažalost, Općina nije popratila te radove, napravila unutarnji rubnjak i poasfaltirala nakon toga nogostup, kako je bilo u ugovoru između Općine i Županije, a isto tako moram reći da Županijska uprava za ceste nije povukla svih dogovorenih 603 metra, već samo 400 metara – pojasnio je župan, zahvalivši mještanima koji su imali razumijevanja iako izvršenje radova kasni. Dogovoreno da će se u idućih dva i pol mjeseca povući odvodnja i rubnjak u dužini još 210 metara te pripremiti za asfaltiranje, a u nadležnosti Općine je da postavi unutarnji rubnjak i asfaltira nogostup. – ŽUC je ovaj prvi dio koštalo oko 400 tisuća kuna, a drugi dio je malo zahtjevniji tako da će tih 210 m stajati oko 250 tisuća kuna. I mi i Općina imamo sredstva osigurana u proračunu i problema ne bi smjelo biti – zaključio je župan. Načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec izrazila je zadovoljstvo sastankom. – Trudili smo se da pokrenemo ovu priču koju ćemo napokon i završiti. Ovo nije jedina dionica županijske ceste na području Mača koja će se ove godine raditi, imamo i na dionici u Vukancima 690 metara koje ćemo isto kroz pojačano održavanje sanirati – dodala je načelnica.

U Zlataru je župan obišao klizište u Ulici Anke Horvat, koja vodi prema Domu zdravlja te zahtjevno klizište u Kaštelu, kao i Varaždinsku ulicu. Sanacija klizišta u Kaštelu koštat će 880 tisuća kuna, no ona je prioritet jer se radi o cesti koja spaja zaseok Šumigi s Ervenikom Zlatarskim, a zaobilazni je pravac za te stanovnike oko 8 km.

- Na Ministarstvo graditeljstva prijavili smo ove godine 2 klizišta. Za sanaciju svih klizišta na području grada trebali bi oko 6,5 milijuna kuna. Na našem je području i puno nogostupa koji nisu napravljeni, pokušavamo svake godine nešto. Najhitniji je nogostup na županijskoj cesti odnosno Varaždinskoj ulici koja je među najprometnijima – istaknula je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Župan Kolar obećao je da će s 50 posto sufinancirati izradu projektne dokumentacije za klizište u Kaštelu, koja stoji 70 tisuća kuna. – Što se tiče klizišta u Ulici Anke Horvat, to je projekt koji se trebao financirati preko Hrvatskih cesta. Tamo je nešto zastalo, pa ćemo vidjeti da li ćemo u razgovoru s Hrvatskim cestama naći rješenje, a ako ne, samostalnim snagama  ćemo ići u djelomičnu sanaciju klizišta i izradu  nogostupa – istaknuo je župan. Komentirao je i projekt nogostupa u Varaždinskoj ulici. – Ona je izuzetno prometna. Tu već postoji veliki projekt sanacije, nogostupi s obje strane ulice, pomalo megalomanski. Vidjet ćemo gdje su prioriteti, pa ćemo barem do 300 m nogostupa ove godine napraviti, za sigurnost prometa i djece. Dosta je posla, novaca nedovoljno, no odredit ćemo prioritete i odraditi ih – zaključio je župan.

Ravnatelj ŽUC – a Željko Vincelj istaknuo je da je Grad Zlatar je u vrhu ovogodišnjeg plana ŽUC – a po pitanju novog asfalta. - Ukupno ćemo napraviti 1100 m novog asfalta i to na  poziciju Čubeki u smjeru Donje Batine 600 m, i od donje Batine u smjeru Konjščine također 500 m, sa zlatarske i 500 m s konjščinske strane na istoj cesti. Nažalost, više od toga ne možemo, sve drugo će morati biti predmet razgovora za iduću godinu – istaknuo je Vincelj.