'Pričam s biljkama i viskom ispitujem njihovo stanje, promatram ih kako rastu, što im treba i jesu li ljekovite''

Marijan Miketić iz Oroslavja već 25 godina hobistički uzgaja ljekovito i ukrasno bilje, voće, povrće i lozu, koristeći samo prirodna gnojiva, a najviše pažnje pridodaje ljekovitoj aloe veri

marijan miketić.jpg

U 25 godina otkako se, hobistički, bavi uzgojem raznog bilja, Marijan Miketić iz Oroslavja od svoje je okućnice stvorio pravi mali botanički vrt u kojem, osim razgledavanja, možete i mnogo toga naučiti o biljkama, njihovom održavanju, ali i ljekovitim svojstvima, koja su zaista raznovrsna i učinkovita. Naime, kako kaže Marijan, ne postoji niti jedna bolest, za koju ne postoji biljka koja ju liječi.

Ljekovitost aloe vere

Sedamdeset posto lijekova na biljnoj je bazi, iako se sada sve više proizvode sintetički lijekovi. Lakše je popiti tabletu protiv glavobolje, nego potražiti neko prirodno rješenje – kaže Marijan, pokazujući nam svoje ljekovite biljke, koje i sam koristi kako bi se osjećao bolje ili izliječio neke tegobe. Od čuvarkuće, matičnjaka, ehinaceje, bazge i lipe, do aloe vere, koju smatra najljekovitijom. – Čuvarkuće imam preko 3 tisuće komada, jer se jako razmnožava. No, izvrstan je kod uhobolje, protiv virusnih bradavica, tegoba sa želucem jer neutralizira kiselinu te protiv uboda insekata – rekao je. Aloe vera je pak druga priča. Od 244 vrste, samo su četiri ljekovite.

– Koristi se njezin sok u medinici, veterini i kozmetici. Od onkološkog instituta iz Moskve dobio sam recepturu za pripravak koji sadrži aloe veru, cikoriju, med i alkohol te se u malim količinama koristi preventivno, da se stječe imunitet i izbacuju stanice raka – ispričao nam je 76 – godišnji Marijan, koji se uzgojem bilja počeo baviti nakon smrti supruge, prije 25 godina. Svatko bi, kaže, trebao korisiti ljekovite biljke svakodnevno, zbog njihovih blagodati. – Osobno koristim aloe veru i nakon brijanja. Onaj žuto zeleni gel iz lista direktno možete nanijeti na kožu – savjetovao je ovaj umirovljeni srednjoškolski profesor koji je osamdesetih obnašao funkciju direktora Poslovne zajednice za poljoprivredu i veterinu, a sada, kada je u mirovini, radno vrijeme mu je 12 sati dnevno.

Ljubav prema biljkama

Uglavnom se oko biljaka brine sam, a kad smogne vremena pomogne mu i obitelj. Osim ljekovitih, u njegovom dvorištu rastu razne voćke, smokve, pelin te vinova loza francuski hibrid, kaktusi, japanska vrba i japansko drvo uspjeha, bambus, lavanda, jorgovan i magnolija, anđeoska truba i razno ukrasno bilje, lješnjaci, orasi i još štošta, a gotovo za svaku biljku ima neku priču. – Uživam u tome, to mi je kao droga. Ja pričam s biljkama i viskom ispitujem njihovo stanje. Promatram svaku biljku kako raste i kako se ponaša te što joj treba. Uzgoj biljaka čini dobro mome tijelu i duhu, u tome pronalazim neki duševni mir – ispričao nam je, rekavši kako je za to potrebno izdvojiti puno vremena, no sve radi na prirodan način. Jedini problem je, kaže, zimi, kad ih gotovo sve treba smjestiti na toplo. Mnoge od njih, a osobito aloe vera i kaktuse, ne mogu prezimiti na temperaturi ispod nule, pa ih Marijan mora smjestiti u kuću, a prošle je zime četiri prikolice otpremio u prostor bivše Orokonfekcije, koji su mu ustupili na korištenje. –Za biljke nije najvažnije da im se daju specijalna gnojiva, niti ih ne želim trovati umjetnim gnojivima. Za to koristim samo kompost, a zalijevam ih kišnicom te štitim od nametnika namočenom koprivom. No, biljkama je najvažnije dati ljubav  - zaključio je.