'Pregovaramo s više potencijalnih ulagača za naše Sutinske toplice!'

Povodom Dana općine Mače razgovarali smo s načelnicom Mladenkom Mikulec

mladenka mikulec.JPG

ZL: Koje su investicije realizirane u proteklih godinu dana i koja od njih je po vama najznačajnija?

MIKULEC: Prošle godine je asfaltiran i uređen centar mjesta kroz projekt – izvanredno održavanje nerazvrstane ceste 'Put prema crkvi'. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva s 180.0000 kuna. Vrijednost radova je 388.324,15 kuna. Krapinsko – zagorska županija je sufinancirala kroz „male komunalne akcije“ – projekt Put prema crkvi s 46.000 kuna i autobusne nadstrešnice i signalizaciju s 56.750 kuna. Obnovljen je Dom kulture. Vrijednost radova iznosila je 265.109,14 kuna. Ministarstvo kulture dodijelilo je 200.000 kuna, a KZŽ 10.000 kuna. Općina Mače izdvojila je 55.109,14 kuna. Napravljena je fasada, kupljene su stolice, postavljena je gromobranska instalacija, izvršena je izrada i montaža PVC prozora kao i montaža potrebnih rešetki za prozore te su postavljene prozorske alu klupice. Veliko zadovoljstvo bilo je što sam osobno naslikala grb Općine Mače na Dom kulture i sam naziv na Dom kulture. Asfaltirane su i ceste. Put Mali Komor - Bujani u dužini od 625 metara i put Markovići - Mačanski bregi- u dužini od 520 metara. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europskog unije je sufinanciralo projekt s 331.200,00 kuna, a općina Mače je izdvojila 140.877,74 kuna. Postavljeni su eko otoci, autobusne nadstrešnice, izvršeno je proširenje rasvjete te niz drugih aktivnosti. Od navedenih projekata najvažnije je uređenje centra jer su školski autobusi dobili stanicu, a djeci je osigurana maksimalna sigurnost u prometu na putu do škole. Protekla godina bila je uistinu dinamična. Realizirano je i započeto mnogo projekata. Kažu da je prva godina u načelničkom mandatu najteža. Mogu reći da je bila jako zanimljiva, prepuna uspona i padova. Moj zaključak je da sam ponosna na sve odrađeno i da volim ovaj posao koji radim te se veselim druženju sa svojim mještanima i svim novim izazovima koji su pred nama.

ZL: Što se još radilo na komunalnoj infrastrukturi?

MIKULEC: Osim što je asfaltirano nekoliko dionica u općini, odradilo se niz radnih akcija putem kojih su napravljeni mostovi, očišćene pojedine dionice, dovezen kameni materijal i napravljene ograde. Iznimno sam ponosna na ove radne akcije i volju mještana da i oni doprinesu kvaliteti života u našoj općini. Zajedno možemo učiniti jako puno.

ZL: Otvorena je i čuvaonica za djecu u Maču u unajmljenim prostorima Općine. Ovakav prostor za mališane Mačancima je bio potreban. Jeste li zadovoljni realizacijom?

MIKULEC: Čuvaonica za djecu „Mačići" nalazi se u prizemlju općinske zgrade, a ugovor o najmu potpisan je na 3 godine. Po prostornim uvjetima za otvaranje čuvaonice bilo je potrebno 96 m2, a čuvaonica „Mačići“ zauzima prostor od 105,50 m2 što je više od propisanog i više nego dovoljno za kvalitetno čuvanje djece. Ugovor o korištenju zelene površine potpisan je sa NK 'Gaj' tako da će djeca imati i zelenu površinu za igru. Jako smo zadovoljni što je za provedbu ideje o čuvaonici bilo potrebno svega 3 mjeseca. Odrađeno je kompletno uređenje i ishođene sve potrebne dozvole, a suradnja sa vlasnicom privatne čuvaonice jest besprijekorna. Smještajni kapacitet čuvaonice je 12 djece, a trenutno je na čuvanju 10 djece s područja Općine Mače. Ovime će Općina izdvajati dodatnih 100.000 kuna godišnje za sufinanciranje čuvanja djece predškolske dobi.

ZL: Što je konkretno najveći problem u općini, osim dakako skromnog proračuna?

MIKULEC: Najveći problem jest nedostatak industrije, proizvodnje, nepostojanje radnih mjesta za naše mještane koji za poslom, nažalost, odlaze van njenih granica. Ovo je problem mnogih općina u našem susjedstvu i vjerujem da će se situacija uskoro popraviti za sve nas. Svojim skromnim proračunom itekako brinemo za mještane te se tako izdvaja i sufinancira rad male škole, boravak djece u dječjim vrtićima i čuvaonicama djece, obuka učenika neplivača, darivanje djece povodom sv. Nikole, stipendije i školarine, prijevoz osnovnoškolaca i srednjoškolaca, prijevoz za dnevni boravak u osnovnoj školi i prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju. Također se sufinancira rad udruga te pomaže osobama slabijeg imovinskog stanja u suradnji s Centrom za socijalnu skrb kroz razne jednokratne novčane pomoći i razne ostale oblike pomoći.

ZL: Koji su projekti u planu u narednom razdoblju?

MIKULEC: Niz projekata prijavljeno je na razne natječe. Rezultati se očekuju uskoro. Na natječaj MRRFEU prijavljen je projekt Izvanredno održavanje - modernizacija nerazvrstanih cesta na području Općine Mače. Prijavljeno je 6 cesta. Na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja prijavljen je projekt rekonstrukcija propusta preko potoka Sutinčica na nerazvrstanoj cesti u Velikom Komoru. Na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja prijavljen je projekt – Sanacija klizišta „Veliki Bukovec“ Mače. Također su na natječaj MRRFEU za izradu projektne dokumentacije prijavljena 2 projekta: projekt rekonstrukcija postojeće tržnice, komunalne infrastrukture te pripadajućeg centralnog trga u Maču i projekt izgradnja dječjeg vrtića. Bez obzira na rezultate natječaja planirano je uređenje dječjeg igrališta, uređenje i proširenje groblja Mače, izgradnja nogostupa na županijskoj cesti te asfaltiranje nekoliko nerazvrstanih cesta. U planu je i pripremanje projektne dokumentacije za EU natječaje: za obnovu općinske zgrade i izgradnju dječjeg vrtića.

ZL: Sutinske Toplice prepostavka su za turizam ovog kraja, no već nekoliko godinama nema pomaka. Što Općina čini da bi se turizam pokrenuo?

MIKULEC: Sutinske toplice su veliki projekt sa kojim sam se uhvatili u koštac kako bi ih dovela u funkciju kroz dogledno vrijeme. Moja politika nije rušilačka već graditeljska. Vezano uz Sutinske toplice, počeli smo ozbiljne pregovore sa današnjim koncesionarom te s nekolicinom novih investitora koji su zainteresirani pokrenuti privatne investicije. Neću nikome dozvoliti bez obzira na vlasništvo zemljišta da Sutinske toplice izgledaju ko ih filma straha i užasa, no ni Općina neće biti prepreka bilo kojem privatnom ulagaču. Općina pokreće u nekoliko smjerova realizaciju Sutinskih toplica. Pokrećemo izradu Arhitektonsko urbanističke studije koja će biti temelj izmjeni i dopuni Prostornog plana Općine Mače kako bi postavili jasne temelje budućim investitorima bez prepreka. Nije isključeno ni osnivanje tvrtke u vlasništvu Općine Mače koja će zatražiti koncesiju na izvorištima geotermalne vode. Općina je tu da donosi strateške odluke i ja sam spremna na velike pomake i novi smjer pod mojim rukovodstvom. Ne idemo u konflikte već u realizaciju, a već ove godine vidjeti ćete i konkretne pomake Sutinskih toplica.