POTPISAN SPORAZUM: Kreće se u izradu idejnog rješenja oroslavsko – stubičke obilaznice dugačke oko 21 kilometar

Sporazum su potpisali župan Željko Kolar, gradonačelnici Donje Stubice i Oroslavja Nikola Gospočić i Emil Gredičak, načelnici Gornje Stubice i Stubičkih Toplica Jasmin Krizmanić i Josip Beljak te ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje KZŽ Snježana Žigman

presica zaobilaznica (1).jpg

Sporazum o izradi idejnog rješenja oroslavsko – stubičke obilaznice potpisan je danas u prostorima dvorca Stubički golubovec u Donjoj Stubici. O tome što samo idejno rješenje obuhvaća govorila je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko – zagorske županije, jedna od potpisnica sporazuma Snježana Žigman. Zadovoljstvo zbog  potpisivanja sporazuma i kretanja u izradu idejnog rješenja obilaznice izrazili su i drugi potpisnici sporazuma, župan Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić i gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak te načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

Kako je naglasila Žigman, idejni sporazum, za čiju je izradu iz proračuna KZŽ za 2018. godinu osigurano 210 tisuća kuna, istražit će moguće koridore obilaznice i usporediti moguća rješenja, a potom i definirati trasu obilaznice koja će biti najpovoljnija, buduće građevine na samoj trasi, kao i financijsku konstrukciju projekta.

Župan Kolar naglasio je kako je izuzetno bitno da svi zajedno prouče prednosti ovoga projekta te utjecaj nove obilaznice na gospodarstvo, sigurnost prometa i dolazak turista u ovaj kraj. - Gledamo u budućnost, svjesni da idejno rješenje može biti gotovo u 2019. godini, a glavni projekt u 2020. i da će u sljedećoj financijskoj omotnici biti na raspolaganju europska sredstva kojim bi Hrvatske ceste mogle graditi ovu zaobilaznicu. Postavili smo jasno ciljeve, nije sporno da potreba za obilaznicom postoji i vjerujem da će naš Zavod zajedno s izvođačem idejnog rješenja i u stalnoj suradnji s gradovima i općinama doći do najboljeg mogućeg rješenja – rekao je Kolar.

Prema procjenama, nova bi obilaznica bila dugačka oko 21 kilometar, a gradonačelnik Donje Stubice i domaćin potpisivanja ugovora Nikola Gospočić napomenuo je kako je ideja oko izgradnje ove obilaznice stara već 30 godina. Obilaznica je ključna za Donju Stubicu zbog toga što je kompletna industrijska proizvodnja smještena upravo na ovoj postojećoj državnoj cesti, koja je već sada preopterećena, a tu je i škola, stoga je vrlo bitno da se ova prometnica rastereti. – Ova bi obilaznica išla skroz od Hum Luga do novog izlaza na Lazu prema Gornjoj Stubici, a omogućavala bi spajanje na brzu cestu prema Zagrebu i sa zabočke i sa bistričke strane, što bi doprinijelo turizmu i industrijskom razvoju – naglasio je Gospočić.

Oroslavski gradonačelnik Emil Gredičak naglasio je kako se veseli tome da čim prije krenu radovi na obilaznici. – Ovom suradnjom unaprijedit ćemo gospodarstvo i olakšati stanovnicima putovanje, kao i turistima da posjete naš kraj – napomenuo je Gredičak, dok se načelnik Gornje Stubice osvrnuo na to koliko će ova obilaznica biti važna za razvoj gospodarstva u Gornjoj Stubici. – Nemamo adekvatnu cestu za povezivanje Gornje Stubice i istoka Zagreba i to je velika potreba, osobito za gospodarstvo. Postojeća cesta je već u problemu zbog nosivosti, a i trenutno su troškovi za gospodarstvenike, koji idu obilazno da bi došli do istočnoga dijela Zagreba, veći. Obilaznicom i novim koridorom naši bi gospodarstvenici smanjili troškove transporta te bi bili konkurentniji, jer bi im tržište istočnog dijela Zagreba bilo dostupnije – naglasio je Krizmanić.

Načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak istaknuo je kako je važnost izgradnje obilaznice velika i za Stubičke Toplice. – Time će se rasteretiti promet kroz centar i samim time stvoriti bolji ugođaj i za mještane i za turiste. Nadam se da će se projekt realizirati što prije – rekao je Beljak.