PORASLA POTRAŽNJA: Građevince traže zagorski obrtnici, a i firme za terenski rad u Austriji i Njemačkoj

Autor M. Bašak

U doba krize rijetko tko je gradio kuću, no građevinski sektor polako se popravlja

stanogradnja.jpg

Naši djedovi i bake, pa i naši roditelji, nisu trebali dizati ogroman kredit na 'sto godina' da bi izgradili kuću. Ljudi su radili po tvornicama, a iako im često nije bilo lako, uvijek su nekako nešto uspijevali uštedjeti i polako, kroz nekoliko godina, uz pomoć susjeda i rodbine izgradili bi obiteljsku kuću. Danas je to nemoguće, jer se štedjeti nema od kuda, pa većina, ukoliko želi svoj mali dom, mora dizati kredite, i to oba supružnika, kako bi izgradili prizemnicu. U doba najveće krize, rijetko tko je gradio kuću, većinom su privatni investitori gradili stanove, a za lokacije su, razumljivo, birali veće zagorske gradove.

Porast broja građevinskih dozvola

No, u proteklih nekoliko godina zabilježen je porast broja izdanih građevinskih dozvola za gradnju kuća. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepana Bručića u 2016. godini za stambene objekte izdano je 58 građevinskih dozvola, a u 2017. godini 61 dozvola. - Kuće se najviše grade na području Oroslavja, Gornje Stubice, Huma na Sutli, Pregrade, Zaboka, Krapinskih Toplica i Velikog Trgovišća. Najviše se grade dvoetažne stambene zgrade površine cca 200 m2 – kaže Bručić. Prema vidljivim statističkim podacima, građevinski sektor u Hrvatskoj se polako oporavlja. Prema dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku u studenome 2017. u Hrvatskoj je izdano 826 građevinskih dozvola, što je za 0,5 posto više u odnosu na studeni 2016. Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola u razdoblju od siječnja do studenoga 2017. u usporedbu s istim razdobljem 2016. veći je za 20,2 posto. Prema vrstama građevina, 82,8 dozvola izdano je za zgrade, a 17,2 posto za ostale građevine. Prema vrstama radova, 71,9 posto dozvola je izdano za novogradnju, a 28, 1 za rekonstrukciju.

Stanovi u Krapinskim Toplicama i Zaboku

Kada su u pitanju stanovi, najviše je stanova na području Krapinsko –zagorske županije u 2016. godini završeno u Krapinskim Toplicama, ukupno 14 te u Zaboku - 13. Po devet stanova u 2016. izgrađeno je u Oroslavju, Krapini i Pregradi, a 8 je stanova završeno u Velikom Trgovišću. U Klanjcu, Konjščini, Kumrovcu, Loboru, Zlataru, Mihovljanu, Novom Golubovcu i Zagorskim Selima u 2016. nije završen ni jedan stan. Zanimljivo je spomenuti, kako je najveći boom u stanogradnji u proteklih nekoliko godina, točnije 2011. zabilježen u Krapini i Zaboku. Te se godine u Krapini završena 72 stana, a u Zaboku 40. U Oroslavju je završeno 26 stanova, no Oroslavje općenito sve ove godine gradi i završava stanove, samo s određenim stagnacijama.

Traže se građevinski radnici

No, kako se polako budi građevinski sektor, problem postaju građevinski radnici, kojih nedostaje. I naše građevinske firme oglašavaju potrebu za radnicima. Ovaj mjesec Područni ured HZZ-a Krapina objavio je oglase u kojima se traži četrdeset radnika u građevinarstvu. Tako, primjerice, građevinska tvrtka iz Klanjca traži dva rukovatelja građevinskim mehaničkim strojevima te po četiri tesara i zidara. Nekoliko zagorskih obrta za građevinu također traži građevinske radnike, zidare, tesare i pomoćne radnike, a traže se i građevinski radnici za rad u europskim zemljama. Još jedna firma iz Klanjca traži 20 fasadera, 10 knaufera i 1 inženjera građevinarstva za rad u Austriji, a građevinsko poduzeće iz Krapine tri zidara i tesara za rad u Njemačkoj.