Policija i Županija: 'Upotreba petardi je opasna, kazne su do 40 tisuća kuna'

Autor ik

Ako bude potrebno, policija će upotrijebiti i svoje represivne metode, odnosno, kažnjavati roditelje. Kazne za to, ovisno o vrsti pirotehnike i lokaciji korištenja, mogu iznositi i do 40 tisuća kuna.

  presica1

Policijska uprava Krapinsko-zagorska, u suradnji sa Županijskim vijećem za prevenciju u lokalnoj zajednici, započela je preventivno upozoravanje građana, uglavnom roditelja i djece, na opasnost od rukovanja pirotehničkim sredstvima, prije svega petardama i raznim drugim eksplozivnim napravama.

U tu svrhu tiskali su i tisuću letaka, kao i stotinu plakata, kojima u sklopu nadolazeće policijske akcije 'Mir i dobro' žele dodatno educirati, ali i upozoriti građane na velike opasnosti koje se kriju iza naizgled bezazlenih pirotehničkih sredstava. Letke i plakate dijelit će ponajviše po zagorskim školama i drugim institucijama za koje su vezana djeca i njihovi roditelji, a ako bude potrebno, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare, tiskat će ih još.

Službenik za prevenciju u PU Krapinsko-zagorskoj Željko Lež, kao i predsjednica Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici, dožupanica Jasna Petek, apelirali su prije svega na roditelje da vode računa koriste li njihova djeca nedozvoljena pirotehnička sredstva i na koji način rukuju s dozvoljenim pirotehničkim sredstvima, jer, kako su istaknuli, nesreće se 'ne događaju samo drugima', a opekotine, sljepoća, gubitak sluha i amputacije, samo su neke pod mogućih kobnih posljedica. I one nisu rijetke ni u Zagorju.

Zamjenica župana Jasna Petek još jednom je podsjetila da osim opasnosti po djecu, njihovo zdravlje i živote, neprikladna upotreba pirotehnike može prouzročiti i veliku materijalnu i društvenu štetu, kakvu je krajem prošle godine prouzročila u Zlatar Bistrici, kada je izgorjela tamošnja školska sportska dvorana.

-Istraga oko dvorane u Zlatar Bistrici još uvijek traje, tako da o tome ne mogu govoriti, a svoje eventualne upite uputite Državnom odvjetništvu  - kratko je na novinarsko pitanje odgovorio Željko Lež.

Policija i Županija će, kako su najavili, obaviti razgovore i s ravnateljima svih škola u Zagorju, kako bi se zajednički dogovorio način sprečavanja upotrebe pirotehnike u blizini obrazovnih institucija i time smanjila mogućnost ozljeđivanja djece, a ako bude potrebno, policija će upotrijebiti i svoje represivne metode, odnosno, kažnjavati roditelje. Kazne za to, ovisno o vrsti pirotehnike i lokaciji korištenja, mogu iznositi i do 40 tisuća kuna.