Pitali smo zagorske glazbenike i urednike što misle o povratku Dore

Nakon devet godina Hrvatska radiotelevizija na male ekrane vraća Doru, a pjesmu koja će nas predstavljati na Eurosongu izabrat će među njih 16 koje će sredinom veljače biti izvedene u Opatiji

jacques glavna.jpg

Nakon devet godina natjecanje za izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije vraća se na male ekrane. Popularna 'Dora' održat će se 16. veljače u sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji. Nastupit će 16 izvođač među kojima će biti i neka dobro poznata imena poput Lidije Bačić, Luka Nižetić i Bojan Jambrošić, ali i neka nova imena poput Lorene Bućan i Jelene Bosančić. Priča s Dorom počela je 1993. godine u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner kada je pobijedila grupa Put s pjesmom 'Don't ever cry', a posljednja je Dora održana 2010. godine kada je pobijedila grupa 'Feminem' s pjesmom 'Lako je sve'. Nakon toga izvođači su se birali na razne interne načine, a 2014. i 2015. godine Hrvatske se na Eurosongu nije natjecala. Nastupom Nine Kraljić, pobjednice showa 'Voice', Hrvatska se 2016. godine vratila nastupila na izbor za najbolju europsku pjesmu, a sve sljedeće godine pjesme su birane također internim putem.

Spomenimo kako su najbolje plasmane na Eurosongu postigle Maja Blagdan s pjesmom 'Sveta ljubav' 1996. godine i Doris Dragović 1999. godine s pjesmom 'Marija Magdalena', a obje su bile četvrte. Prošle nas je godine predstavlja Franka Batelić s pjesmom 'Crazy', a nažalost, nije uspjela izboriti finale. Prije Franke Hrvatsku je predstavljao Jacques Houdek s pjesmom 'My friend' u koju su mnogi polagali nade te mu predviđali visoko mjesto. Jacques je na kraju završio na 13. mjestu. Hoće li povratak Dore značiti i povratak Hrvatske u sam vrh Eurosonga, pokazat će vrijeme, a mi smo neke od zagorskih izvođača pitali podržavaju li povratak Dore i koja im je bila omiljena hrvatska predstavnica na Eurosongu.

Krunoslav Pavrlišak, Smooth band


U svakom slučaju bilo kakav tip festivala i događanja kao što je Dora dobro je za hrvatsku glazbenu scenu i mislim da je dobra odluka što se ponovno održava. Meni iskreno najdraža pjesma koja je predstavljala Hrvatsku na izboru za pjesmu Eurovizije 'Nek ti bude ljubav sva' od Tonya Cetinskog.

Iva Ranogajec Inkret


Mislim da je povratak Dore dobra stvar. Drago mi je da je ove godine puno mladih pjevača koji mogu ponuditi jako puno, dati svježinu i novi moderniji zvuk, a opet im je natjecanje poput Dore dobar put za bavljenje glazbom. Veselim se novim pjesmama i nadam se da će nas na Eurosongu ove godine predstavljati netko poseban i drugačiji sa najboljom pjesmom do sad. Po meni najbolja naša pjesma na Eurosongu do sad bila je 'My friend'  Jacques Houdek 2017 godine.

Rajko Suhodolčan


Nisam nekaj posebno pratil događanja oko Dore, jer se ja bavim više regionalnom, narodnom ili etno glazbom, a to nije u fokusu interesa tog festivala. No, u svakom slučaju pozdravljam taj glazbeni TV projekt, jer smatram da je on potreban, posebno mladim izvođačima i autorima da se pokušaju afirmirati van granica naše zemlje, a usput i promovira našu domovinu. Pjesme nisam preslušaval, ali im želim sve najbolje.

Irena Grden


Kada je u pitanju pjesma za Eurosong, smatram da ona mora biti na jeziku zemlje koju predstavlja. Isto tako mislim da mora imati dašak tradicije ili nekih etno elemenata  koji su karakteristični za tu zemlju, ali naravno, u nekom modernijem ruhu. Meni je osobno najdraža pjesma bila ona Jacquesa Houdeka 'My friend'.

Gordana Ivanjek


Osobno, jako se veselim povratku Dore. Kako i sama sebe te svoj glazbeni put vezem kroz predivna iskustva nastupa na mnogim festivalima diljem Hrvatske, uvijek sam za to da se festivali održe i da festivalska glazbena forma ima prednost. Festivali, a samim time i Dora, dio su naše glazbene kulture, identiteta i tradicije. Treba ih prilagoditi vremenu u kojem danas živimo, medijskoj sceni kakva je danas, ali treba ih zadržati. Dora budi lijepa sjećanja, ona je uvijek bila veliki i poseban glazbeni doživljaj. Bilo je puno posebnih i divnih pjesama na Dori tokom niza godina. Od onih koje su pobijedile, ako već moram jednu izdvojiti, onda je to pjesma Neka mi ne svane - Danijele Martinović.

Darko Kolar, glazbeni urednik na Radiju Stubica


Povratak Dore, izbora hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije u Opatiju je pozitivna stvar. Na Dori u Opatiji bio sam sigurno 7 – 8 puta i to je jedan dobar spektakl, jedini je problem što o pjesmama koje se prijavljuju na izbor,odlučuje uski krug ljudi u zatvorenom prostoru, što po meni nije dobro i ne prate se trendovi prijašnjih Eurovizija. Po mom mišljenju mi opet nemamo pjesmu za Eurosong i nećemo je imati. Trebalo bi izabrati pjesmu veselog ritma i melodije, koja je prihvatljiva široj publici, vjerujem da bi onda polučila i bolji uspjeh. Davnih godina i radio stanice imale su mogućnost glasanja i sugeriranja kod izbora pjesama. Meni je jedna od dražih naših pjesama bila Don't ever cry grupe Put, a i pjesma Beauty Emilije Kokić i našeg Jucija, koja nije bila izabrana.