Pitali smo neke od Zagoraca misle li da Vlada radi dovoljno za mlade obitelji

Povećava se broj korisnika dječjeg doplatka

kolaž doplatak.jpg

Vlada RH prošle je srijede usvojila Izmjene i dopune Zakona o doplatku za djecu koje na snagu trebaju stupiti 1. srpnja 2018. godine. Izmjenama Zakona o doplatku za djecu proširuje se dohodovni cenzus sa sadašnjih 50% na 70% proračunske osnovice. To znači da se dohodovni cenzus, kao uvjet za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, povisuje sa sadašnjih 1663 kuna na 2328 kuna. Time se za oko 50 % proširuje krug potencijalnih korisnika doplatka za djecu, a i broj djece za koju se ostvaruje pravo na doplatak za djecu.

Višečlane obitelji

Doplatak u iznosu od 300 kuna, kao i do sad, primat će obitelji kojima prihod ne prelazi 543 kune po članu kućanstva, 250 kuna dobivat će obitelji u kojima je prihod po članu od 543 do 1120 kuna, a proširuje se obuhvat obitelji koje bi primale 200 kuna, na one kojima ukupni dohodak po članu iznosi od 1120 do 2328 kuna (do sada je to bilo 1663 kune). Istovremeno, proširit će se i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka koji ostvaruju korisnici doplatka za djecu u iznosu po 500 kuna za treće i četvrto dijete, pojasnili su iz Ministarstva demografije, obitelji, mlade i socijalnu politiku.

Dobna granica

Mijenja se i odredba o dobnoj granici za ostvarivanje prava za dijete koje redovno pohađa srednju školu. Ovim izmjenama omogućuje se korištenje doplatka za učenike do završetka redovnog školovanja, a najduže do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 20 godinu života. Tako se više iz prava ne isključuje djecu koja pohađaju petogodišnje programe školovanja. Izmjene Zakona omogućavaju da se pravo na doplatak za djecu ostvaruje od dana rođenja djeteta, a ne kao do sad, od dana podnošenja zahtjeva za doplatak za djecu. Procjenjuje se da će za primjenu predloženih odredbi biti potrebno dodatnih 151.800.000 kuna u ovoj godini, oko 361.680.000 kuna u 2019. godini te oko 332.640.000 kuna u 2020. godini.

Trebao bi biti veći

Ova mjera obiteljske i pronatalitetne politike predložena je u okviru izrade Nacionalnog programa reformi za 2018. Jedna od mama koju smo sreli u rodilištu zabočke bolnice, Dijana iz Krapine, rekla je kako misli da bi dječji doplatak trebao biti veći za one roditelje koji imaju mala primanja i da se u startu da veća pomoć za mlade obitelji. No, isto tako smatra da smo dosta dobro pokriveni vezano za te neke demografske mjere i da u drugim zemljama nema takvih naknada, poticaja i doplataka te da moramo biti zadovoljni, a Ivana iz Zeline koja je također rodila u našoj bolnici, smatra kako bi dječji doplatak trebao biti malo veći nego je to sada.

Pitali smo mame, ali jednog tatu misle li da Vlada radi dovoljno za mlade obitelji, koje bi mjere demografske obnove i oni predložili i je li dosadašnji iznos dječjeg doplatka dovoljan

Marija Horjan, Lepa Ves


Imamo četvero djece i dobivamo dječji doplatak. Suprug i ja smo oboje nezaposleni i praktički se živi od tog dječjeg doplatka jer nemamo drugih primanja, a trebaju knjige, trebaju djeca novce za izlet… Ne možeš im reći da nemaš. Kako djeca rastu sve su veća i više potraživanja. A što se tiče demografskih mjera, uvijek se može više i bolje kada su u pitanju djeca.  

Martina Jeršek, Sveti Križ Začretje


Dječji doplatak ne dobivamo jer smo u radnom odnosu, no u razgovoru s drugim mamama čujem da to nije dovoljno i da bi trebalo više tih demografskih mjera za obitelji. A, o dobivanju ili povećanju dječjeg doplatka nisam razmišljala, no naravno da bi dobro došao.

Josip Jurina, Bedekovčina


Skeptičan sam prema tim demografskim mjerama i mislim da bi se moralo predložiti nešto drastično da se pomaknemo. Čuo sam za Vladinu mjeru za povećanje dohodovnog cenzusa čime bi se povećao broj korisnika dječjeg doplatka. Ja bi čak sada mogao ući u tu grupu. Imam četvero djece i do sada nisam primao dječji doplatak, a naravno da bi mi dobivanje dječjeg doplatka pomoglo u troškovima. 

Gordana Barić, Klokovec


Majka sam troje djece i dobivam dječji doplatak te mogu reći da sam zadovoljna iznosom. No, naravno da smatram da bi se trebalo poticati mlade obitelji te im pomagati kroz razne mjere, posebice samohranim majkama.