Petorica župana dotakli se tema gospodarstva, zdravstva, obrazovanja i europskih projekata

Autor zagorje.com

Sastanak je održan u Čakovcu, a sastali su se župani sjevernih hrvatskih županija

župani.jpg

Danas je u Čakovcu održan sastanak petorice župana sjevernih hrvatskih županija.

Gospodarstvo, zdravstvo, obrazovanje te europski projekti samo su neke od tema kojih su se dotakla petorica župana. Domaćin sastanka bio je župan Međimurske županije Matija Posavec, kojem su nazočili župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i  župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Među prioritetima ovakvog vida suradnje jest i podizanje standarda građana u ovom dijelu zemlje, kroz novu poreznu reformu, a što bi rezultiralo rastom plaća koje i do 20% zaostaju za državnim prosjekom, smatra međimurski župan Matija Posavec. Župani su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom Zakona da se domovi zdravlja i ljekarne, u vlasništvu županija, daju u privatne ruke, kaže varaždinski župan Radimir Čačić najavivši kako je spreman i zabraniti provođenje takvog Zakona. Proaktivne županije na sjeveru zemlje susreću i s problemom limitiranih sredstava za sufinanciranje europskih projekta i traže da se taj problem što skorije riješi, kaže župan Bjelovarsko - bilogorske županije Damir Bajs.

Osim toga, razgovaralo se je i o koordinaciji Centara izvrsnosti, odnosno kompetencija te je postignut načelni dogovor oko njihove teritorijalne podjele, kaže župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren. Petorica župana izrazila su nezadovoljstvo što dosada, unatoč svojoj inicijativi, nisu uspjeli održati sastanak u Vladi, a kako bi se proveli temeljni projekti ovih pet županija, naglasio je župan Krapinsko -zagorske županije Željko Kolar.

Sastanak petorice župana održan je uoči sastanka svih župana s članovima Vlade, a koji će biti 04. srpnja 2018. godine u Varaždinu.