Oživljena tradicija ručnog branja kuruze i lupitve uz starinske igre

Autor zagorje.com

Na seoskom imanju Lojzekova hiža u Gusakovcu u Gornjoj Stubici jučer je održana manifestacija Branje kuruze i lupitva

lupitva kuruze

U organizaciji Udruge seljaka Gornja Stubica, pod pokroviteljstvom Općine Gornja Stubica te Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica, oživljena je tradicija branja kuruze u stubičkom kraju i lupitva po starinski.

Prvim izdanjem ove manifestacije, za koju bi voljeli da postane tradicionalna, gornjostubička Udruga seljaka obilježila 30 godina djelovanja, a u programu koji je započeo prije podne uz domaćine su sudjelovali Etno udruga Zvirek iz Svetog Križa Začretja, KUD Stružec iz Moslavine, Zagorska udruga uzgajivača konja te Odred izviđača Savski Gaj iz Zagreba. Kuruza se na njivi OPG – a Grden brala uz pjesmu i veselje, a potom u konjskim zapregama s njive dovezla do Lojzekove hiže gdje je prikazan običaj lupitve.

Organizirane su i igre u kojima su odabrani naj beračica, naj berač i naj par u parilu, a nagrade su osvojili Štefanija Fijačko, Tomislav Piljek te Lucija Fojs i Martin Žukina.

Posjetitelji su mogli uživati u domaćoj glazbi te domaćim specijalitetima i pravim težačkim obedom, a svoje su proizvode ponudili i domaći OPG – ovi, udruge, umjetnici i njegovatelji starine i tradicijskih suvenira.

Kako je ovaj poljoprivredni posao nekada izgledao, tko je sve brao kuruzu i kakva su bila zaduženja, ispričali su nam sudionici manifestacije, a više o svemu pročitajte u sljedećem broju Zagorskog lista.