OVE SUBOTE 13. BABIČINI KOLAČI: Za pobjedničku lentu natjecat će se čak 42 babice!

U prostoru dvorca Oršić održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije Babičini kolači

babičini svi.jpg

U dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije Babičini kolači, 13. po redu. Manifestacija će se održati u subotu, 30. ožujka, s početkom u 15 sati, a svoje će originalne tradicijske recepte predstaviti 42 natjecateljice.

 – Između ostalog, naš je kraj poznat i po gastro ponudi, stoga želimo da se ti recepti ne zaborave i da se mogu ponuditi i današnjim gostima – istaknula je voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar, napomenuvši kako će i ove godine okus i pripremu kolača ocjenjivati žiri kojega čine Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević.

U kategoriji ''izvorno zagorsko'' ocjenjivat će se uređenje stola, odjeća babice i autohtonost, a o pobjednici će odlučivati Tatjana Brlek, Vlatka Filipčić Maligec i Mirjana Sačer. Posjetitelji će moći kušati kolače, kupiti proizvode OPG – ova te uživati u kulturno – umjetničkom programu koji će prirediti Kulturno – umjetničko društvo ''Matija Gubec'' iz Gornje Stubice.

Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec istaknula je kako ju veseli što je domaćin ovogodišnje manifestacije upravo dvorac Oršić, odnosno Muzej seljačkih buna te je svim sudionicama poželjela ugodan boravak u Gornjoj Stubici. Partner u organizaciji manifestacije je i Zagorska razvoja agencija, obzirom da se ovogodišnje izdanje Babičinih kolača financira iz projekta ''Uživam tradicijo'', u kojem je ZARA zajedno s još nekoliko partnera. Direktorica ZARA – e Karolina Barilar istaknula je kako je cilj projekta spojiti kulinarstvo s prirodnim i kulturnim znamenitostima kraja.

Kao domaćin, manifestaciju je predstavio i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić. – Drago nam je da je upravo Gornja Stubica izabrana kao jedan od partnera i kao lokacija manifestacije. Posjetitelji će ovdje imati priliku vidjeti i gasto i kulturni moment ovoga kraja, kroz naše udruge koje će se predstaviti – rekao je Krizmanić.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek na kraju je istaknula kako je ovo jedinstvena manifestacija u županiji koja promiče vrijednost žene i obitelji, kulture i tradicije te originalnih recepata. – Vrlo je važno da se gosti ovdje osjećaju ugodno i dožive nešto. A u subotu će, uz kulturno – umjetnički program, muzej s postavom te gastro ponudu i ponudu OPG – ova uživati tradiciju u pravom smislu – rekla je Petek te najavila kako se ove godine na natjecanje prijavilo najviše babica do sada, njih čak 42, što samo pokazuje koliko je ova manifestacija popularna te koliki ugled uživa.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica. No prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Gornjoj Stubici.  Manifestaciju organiziraju Krapinsko - zagorska županija, Turistička zajednica KZŽ i Zagorska razvojna agencija, u suradnji sa Općinom Gornja Stubica i Muzejima Hrvatskog zagorja.