[OTKRIVAMO] Tko je Slaven, autor nagrađivanih fotografija zagorskih brega?

Autor

Mislim da je danas malo previše fotografa, a tržište je malo. Netko se počne baviti fotografijom, pa 'ruši' cijene usluga i to je veliki problem. Ipak, može se živjeti od ovog posla ako radiš kvalitetno i ako imaš klijentelu – istaknuo je Slaven Janđel

slaven 1

Na posljednjem fotonatječaju 'Bajka na dlanu', u organizaciji Krapinsko – zagorske županije i njenih partnera, čak dvije nagrade po ocjeni stručnog žirija osvojio je Slaven Janđel. Ovaj profesionalni fotograf iz Dubrave Zabočke prvi se put prijavio na natječaj na prijedlog prijatelja te osvojio treću i prvu nagradu.  

Obrazovanje

Talentirani 29 – godišnjak oduvijek je volio fotografiju, a prvi je DSLR fotoaparat dobio 2011. godine. Janđel je 2009. upisao Stručni studij multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever, a glavni su mu interesi tada bili audio inženjerstvo i fotografija. –Spletom okolnosti završni rad na fakultetu nisam radio iz audio inženjerstva nego iz fotografije i tada sam se počeo ozbiljnije baviti fotografiranjem te dobivati prve honorarne poslove – rekao nam je Slaven Janđel koji je od 2013. do 2016. radio u jednoj medijskoj kući u Zagrebu, a početkom 2017. godine dobio je poziv da radi u kampanji jedne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba pa je tada i formalizirao svoj rad osnivajući obrt. Danas fotografira brojne evente i događanja za tvrtke i agencije, surađuje s tvrtkom koja se bavi projektiranjem bazena te s jednim wedding studijem iz Zagreba. Svoje fotografije redovito objavljuje na Facebooku i Instagramu gdje su komentari izrazito pozitivni.

Prati tri vremenske prognoze

Ipak, Janđel priznaje da su mu najdraže fotografije baš onakve kakve je slao na fotonatječaj. – Volim fotografirati pejzaže. Često kada idem snimati takve fotografije pratim čak tri vremenske prognoze, temperaturu, točku rosišta, vrijeme izlaska ili zalaska sunca i slično. Jednom smo, primjerice, čekali izlazak sunca na Bledu. To je takav posao, nekad se ide 'fotkati' u ponoć, nekad u dva ujutro – priznao je pobjednik fotonatječaja 'Bajka na dlanu'. No neke slike naprosto dođu do publike i bez praćenja prognoze i posebnih priprema. Tako je nedavno Slavenova fotografija Sljemena pod snježnim pokrivačem obišla brojne portale, te možemo reći, postala viralni hit. No Jađel priznaje da je nastala sasvim spontano i iz udobnosti vlastitog doma. – To recimo nije jedna od onih  fotografija za koje čekaš idealne vremenske prilike. Izašao sam iz kuće i snimio je. Moram priznati da me malo iznenadilo koliko se brzo proširila internetom – priznao je Janđel dodajući da nije sklon prijavljivati se na natječaje, no prijatelj mu je poslao link za prijavu na fotonatječaj 'Bajka na dlanu' te je poslao tri fotografije. – Kad samo došao na proglašenje i kad su rekli da sam osvojio treće mjesto, mislio sam: OK, to je to. Ali onda je pročitano da sam osvojio i prvo mjesto što me iznenadilo. Moram priznati da sam vidio sigurno desetak dobrih fotki na natječaju – naglasio je naš sugovornik.

Posla ima

Kaže, posla za profesionalne fotografe ima, no uglavnom na zagrebačkom području i u Istri i Dalmaciji gdje su ljudi spremni platiti usluge koliko one i vrijede. – Mislim da je danas malo previše fotografa, a tržište je malo. Netko se počne baviti fotografijom, pa 'ruši' cijene usluga i to je veliki problem. Ipak, može se živjeti od ovog posla ako radiš kvalitetno i ako imaš klijentelu – istaknuo je Slaven Janđel. Na pitanje je li važnije imati dobru fotografsku opremu ili dobro oko, Janđel je rekao kako ne postoji jedinstven i jednoznačan odgovor. – Za profesionalnog fotografa koji radi u nekim posebnim uvjetima, tehnologija i dobar fotoaparat su nužni i pomažu, a ako netko ima dobro oko, smisao za priču i kompoziciju, dobra se fotografija može snimiti i s početničkim fotoaparatom – naglasio je 29 – godišnji fotograf. O planovima za iduće razdoblje ne zna mnogo jer, kako kaže, u fotografskom se poslu 'gaže' dogovaraju iz mjeseca u mjesec, no već sada ima najava da će 2018. biti poslovno uzbudljiva i ispunjena.