Otkrijte čarobni svijet noćnih leptira na jedinstvenoj manifestaciji

Autor zagorje.com

U Radoboju se održava Noć noćnih leptira

foto: arhiva

U srijedu, 20. lipnja kod crkve sv. Jakova u Radoboju od 20:00 do 23:00 sati organizira se Noć noćnih leptira.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina kukaca, a u Hrvatskoj možemo susresti preko 3000 različitih vrsta. U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 1018 vrsta noćnih leptira. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Ipak, istina je sasvim obratna. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. I najveći i najmanji leptiri na području Europe spadaju baš u noćne leptire!

Cilj je ove manifestacije približiti čarobni svijet noćnih leptira široj javnosti, kao i sakupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, a to se posebice odnosi na leptire vlažnih staništa poput močvara ili izrazito termofilnih travnjaka.

- Posebno pozivamo mlađe generacije da se pridruže ovoj manifestacji. Imat će priliku promatrati i fotografirati noćne leptire na šest do dvadeset svijetlosnih šatora piramida, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki. Ponesite sa sobom svjetiljku, fotoaparat, topliju odjeću i prikladnu obuću - poručuju organizatori.

Voditelji radionice su Toni Koren i Stanislav Gomboc.