Osim u gospodarstvu, Zagorje i Austrija surađivat će na polju obrazovanja i turizma

Autor sp

Kako je Austrija zemlja – partner ovogodišnjeg Zagorskog gospodarskog zbora, Krapinu je posjetila voditeljica Trgovinskog odjela u austrijskom veleposlanstvu Sanja Holocher – Ertl

sastanak krapina.jpg

Zemlja – partner ovogodišnjeg 26. Zagorskog gospodarskog zbora, koji će se održati od 6. do 8. rujna, je Austrija, a tim je povodom danas u Krapini održan sastanak organiziran u suradnji s austrijskom ambasadom u Republici Hrvatskoj. Ured župana posjetila je Voditeljica Trgovinskog odjela u austrijskom veleposlanstvu Sanja Holocher – Ertl, a potom se u prostorima HGK Županijske komore Krapina susrela s organizatorima ZGZ – a te poduzetnicima i gospodarstvenicima.

- Dogovarali smo detalje oko našeg Gospodarskog zbora koji zajedničko organiziraju Županija, Grad Krapina te obje komore. Htjeli smo da ove godine zemlja partner bude Austrija i zahvaljujemo svima u ambasadi što su prihvatili ovaj poziv. Na sastanku smo se složili da naša županija i Republika Austrija imaju jako dobru suradnju. Prema izvozu, koji je oko 53 milijuna eura, nama je Austrija treća zemlja, a četvrta po uvozu s oko 23 milijuna eura. Austrijski turisti su nam peti u ukupnom poretku stranih zemalja. No s obzirom na sličnost gospodarstva i neke povijesne veze, imamo još puno prostora za napredovanje. Danas su spominjani konkretni prijedlozi na koji način možemo surađivati. To je prije svega dualno obrazovanje, jer austrijska ambasada već ima s varaždinskim školama jedan takav model, pa ćemo ga pokušati organizirati i kod nas. Dogovorili smo i posebnu prezentaciju koju ćemo raditi u ambasadi, vezanu za promociju turizma Krapinsko – zagorske županije u Austriji, a isto tako smo dobili i otvoren poziv našim gospodarstvenicima na kongres koji organizira ambasada za metaloprerađivačku industriju u studenome. Vjerujem da je to samo početak jedne dobre kontinuirane suradnje – istaknuo je ovom prilikom župan Željko Kolar.

U ime austrijske Gospodarske komore i veleposlanstva Republike Austrije, na prilici da Austrija bude zemlja – partner na sajmu, zahvalila je Sanja Holocher – Ertl. - Krapinsko – zagorska županija već i sada jedan ima čvrstu poveznicu s Austrijom, već imamo na ovom području četiri firme te jako dobru suradnju s hrvatskim firmama. Postoje mnoga područja za daljnju suradnju, a sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu sigurno će doprinijeti i rastu popularnosti ove regije u Austriji – rekla je Sanja Holocher – Ertl, dodavši da je raduje što će se pojačati suradnja na gospodarskom planu između Austrije i Krapinsko – zagorske županije.

 

- Smatramo da SZ Hrvatska ima pravo na jedan pravi gospodarski zbor. Jedna trećina naše domovine govori kajkavski, a ta jedna trećina puni dvije trećine državnog budžeta, jer je ovaj dio naše domovine je orijentiran gospodarstvu i zato se trudimo da zbor dignemo na što veću razinu – napomenuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, dodavši da je jedna od poveznica Austrije i Krapine i činjenica da najstarije društvo u KZŽ, ono krapinsko, ima svoje pobratimsko društvo u austrijskom Furstenfeldu. Da se veseli suradnji s Austrijom na ZGZ – u potvrdio je i potpredsjednik Obrtničke komore KZŽ Tomica Jurinjak, dok je predsjednik HGK Županijske Komore Krapina Josip Grilec istaknuo da je organizatorima želja bila da prvi partneri sajmu budu i najveći trgovinski partneri, poput Austrije. – Godina je bila jako dobra za županijsko godpodarstvo, a  to su poduzetnici danas prezentirali na sastanku i govorili o planovima za budući period – pojasnio je Grilec, dodavši da će se na ZGZ – u produbiti, proširiti i ojačati veza s Austrijom.