'Osim što ćemo financirati kupnju ili gradnju prve nekretnine, želimo povećati i naknade za novorođene'

Općina Zagorska Sela u provedbi je niza demografskih mjera koje bi trebale pomoći mladim obiteljima te ih nagnati da ostanu živjeti na području općine

zagorska sela.jpg

Na prijedlog Općinske načelnice Ksenije Krivec Jurak Općinsko vijeće donijelo je odluku o financijskoj pomoći za kupnju ili gradnju prve stambene nekretnine na području Općine Zagorska Sela. Odlukom je predviđena financijska pomoć od 20.000 kuna po podnositelju zahtjeva koji će kupiti ili graditi svoju prvu nekretninu i imati prebivalište na području Općine Zagorska Sela.

– Za ovu mjeru smo se odlučili da zadržimo mlade obitelji u našoj Općini i da im to bude mali poticaj za kupnju ili gradnju nekretnine kao mjera pronatalitetne demografske politike.Potencijalni korisnici koji će kupiti ili graditi nekretninu na području općine moraju imati potpisani kupoprodajni ugovor za kupnju nekretnine ili važeću građevinsku dozvolu za gradnju te im to mora biti prva nekretnina koju imaju u vlasništvu. Moraju biti minimalno deset godina od dobivanja poticaja prijavljeni na području općine Zagorska Sela sa stalnim prebivalištem. Prijavit će se moći nakon raspisivanja javnog poziva, a svi detalji o načinu prijave bit će definirani u javnom pozivu – kaže načelnica Ksenija Krivec Jurak. Javni poziv će biti otvoren 30 dana, a bit će objavljen do kraja mjeseca ožujka. Kako saznajemo, interesa i upita već ima.

– Očekujemo da će planirana sredstva u proračunu za 2019. godinu u iznosu od 60.000 kuna biti utrošena, što bi značilo da će biti 3 prijave. Od drugih demografskih mjera, također planiram Općinskom vijeću predložiti povećanje naknade za treće i svako sljedeće dijete te blizance sa sadašnjih 2.500 kuna na 3.500 kuna – najavila je Krivec Jurak.