Optička širokopojasna mreža i modernizacija javne rasvjete u Radoboju

Autor sp

Želja Općine Radoboj je svim mještanima omogućiti priključak na optičku telekomunikacijsku infrastrukturu, a Općinsko vijeće dalo je suglasnost

radoboj_.jpg.JPG

Nakon što je upravna zgrada Općine Radoboj spojena optičkim priključkom brzinom od 1 gigabita po sekundi te je na području općine otvoreno nekoliko optičkih čvorišta i pristupnih točaka, želja Općine Radoboj u idućem periodu je svim mještanima omogućiti priključak na optičku telekomunikacijsku infrastrukturu. Općina Radoboj sufinancirala bi svim mještanima priključak na optičku telekomunikacijsku infrastrukturu koju gradi tvrtka Infrastruktura d.o.o. Optička mreža je otvorenog tipa što znači da će je moći koristiti svi operatori usluga pod istim uvjetima.

Besplatan priključak

Mještani će moći sami birati kojeg operatera usluge žele. Da bi se priključak mogao realizirati, zainteresirani mještani trebaju potpisati suglasnost za izvedbu priključka na njihovom objektu. Mještanima koji potpišu suglasnost prije izgradnje mreže omogućen je besplatan priključak, a oni koji se jave naknadno plaćaju punu cijenu priključka u iznosu od 1.250 kuna – kaže zamjenik načelnika Stjepan Sirovec. Mještani koji su suglasni da im se izvede besplatan priključak, nisu ga obavezni koristiti i nisu obavezni plaćati korištenje infrastrukture. Dakle, kao i dosad plaćaju samo operateru usluge s kojim imaju ugovorenu uslugu, a korištenje infrastrukture za građane je besplatno. Isporuka telekomunikacijske usluge ugovara se s operaterom.

Prikupljanje suglasnosti

- Primjena ovakve komunalno - telekomunikacijske infrastrukture zasigurno je osnova razvoja svake zajednice i zalog za budućnost, a upravo je to težnja Općine Radoboj. Dosadašnja iskustva izgradnje ovakvog tipa mreže pokazuju značajno smanjenje cijena usluga zbog mogućnosti odabira više operatora kroz istu infrastrukturu, a s tehničke strane omogućene su velike brzine prijenosa podataka i ostalih informacija, do 1000Mbps – navode u Općini Radoboj. Ove su informacije na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Radoboja vijećnicima prezentirali predstavnici tvrtke Infrastruktura d.o.o., a nakon rasprave donijeta je suglasnost za pokretanje samoga projekta. Tijekom studenog slijedi prikupljanje suglasnosti.

Projekt Newlight

Ujedno, na sjednici Vijeća predstavnici Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske predstavili su do sada odrađene aktivnosti vezano uz projekt Newlight. U aktivnosti vezane uz taj projekt Općina Radoboj je krenula krajem 2015. godine zajedno s 57 jedinica lokalne samouprave Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije. U proteklih 18 mjeseci odrađene su sve pripremne aktivnosti od analize postojećeg stanja, provedbe energetskih pregleda, izrade akcijskih planova i ostalih popratnih radnji koje su bile predložene tom prvom fazom. Druga faza predstavlja proces odabira modela modernizacije i financiranja te postupak pripreme i provedbe javne nabave za odabrani model. Temeljem analize podataka, predložena je modernizacija 81 % sustava odnosno 679 komada svjetiljki putem Ugovora o energetskom učinku. Nakon održane prezentacije i diskusije vijećnici su donijeli odluku da se krene u predloženu modernizaciju te u narednom periodu, odnosno do kraja kalendarske godine, u suradnji s REGEA-om slijedi priprema i provođenje postupka javne nabave.