Opomene, a nakon toga i novčane kazne za neobrađena poljoprivredna zemljišta

Autor mb

Ukupno je poslano 197 opomena za 743 zapuštene poljoprivredne parcele

njiva.jpg

Poljoprivredna redarka Ivana Tkalec na posljednjoj sjednici općinskog vijeća općine Lobor krajem prošle godine podnijela je izvješće o provedbi agrotehničkih mjera u poljoprivredi i o mjerama za održavanje poljoprivrednih rudina na području općine. U razdoblju od 02.09.2016 - 30.11. 2017. otvoreno je 55 predmeta vezano uz neodržavanje poljoprivrednog zemljišta na području Općine Lobor. Po prijavi građana obrađen je 31 predmet temeljem kojih je poslano 113 opomena za 87 katastarskih čestica odnosno poljoprivrednih parcela. Navedene parcele za koje su poslane opomene u svrhu čišćenja obuhvatile su površinu od 122 844 m2.

Kositi, malčirati ili iskrčiti

- Po službenoj dužnosti obrađeno je 24 predmeta te su poslane 84 opomene za 56 poljoprivrednih parcela. Navedene parcele obuhvatile su površinu od 253 m2. Također poslana su 4 obavezna prekršajna naloga, odnosno novčane kazne – izvijestila je Tkalec te naglasila da ukoliko stranke ne plate kaznu i ne očiste poljoprivredne parcele kazne će se naplatiti prisilnim putem. Parcele koje su u naravi oranice, voćnjaci, livade, pašnjaci te vinogradi potrebno je pokositi, malčirati ih ili iskrčiti višegodišnje raslinje. Ukupno je poslano 197 opomena za 743 zapuštene poljoprivredne parcele koje obuhvaćaju površinu od 204 097 m2. Trenutno je očišćena 91 parcela što iznosi 63,6 posto. Ostale parcele potrebno je provjeriti temeljem kontrole na terenu.

Neusklađen katastar i gruntovnica

Što se tiče provođenja mjera za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, osobito održavanje živica, održavanje poljskih putova, uređivanje i održavanje kanala, sprječavanje zasjenjivanja susjednih čestica te sadnja i održavanje vjetrobranskih pojasa podnesene su 4 prijave temeljem kojih je poslano 28 opomena za 9 katastarskih čestica vezano uz čišćenje uz putove i održavanje živica. Također po službenoj dužnosti za održavanje živica poslano je 16 opomena koje su obuhvatile 11 katastarskih čestica – rekla je Tkalec. Obzirom da katastar i gruntovnica nisu usklađeni, gotovo da nema samovlasništva (vlasništva u omjeru 1/1), također često nisu upisani točni podaci o vlasništvu ili su upisane umrle osobe, a treba uzeti u obzir da takve okolnosti usporavaju obavljanje poslova i rješavanje predmeta, pogotovo kada se uzme u obzir da je radno vrijeme poljoprivrednog redara jedan dan u tjednu, stoji u izvješću poljoprivrednog redara.