Održana središnja županijska proslava Martinja

Autor zagorje.com

Baš poput svakog krštenja, prisustvovali su kumovi, a u toj su se ulozi ove godine našli načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak te načelnik Desinića Zvonko Škreblin

  kumovi.jpg

Jučer je u Bojačnom održana osma po redu središnja županijska proslava Martinja.

Manifestacija je počela svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Martina, a nastavilo se ceremonijom krštenja mošta koju su pred nekoliko stotina posjetitelja, po starim Križevačkim štatutima, predvodili Vinski meštri cesargradski, na čelu s vinskim biškupom Kekom Petrišićem. Baš poput svakog krštenja, prisustvovali su kumovi, a u toj su se ulozi ove godine našli načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak te načelnik Desinića Zvonko Škreblin. Oni su na poticaj biškupa “novorođenče” nagradili s nekoliko novčanica, a obred su završili zdravicom, odnosno, degustacijom mladog vina te uz ples i zvuke tamburaškog sastava Žice Krapinice.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako je ova manifestacija vrijedan županijski turistički sadržaj.

- Ovo je osmo po redu naše tradicionalno krštenje mošta kod crkve sv. Martina, u prekrasnom ambijentu, okruženo našim zagorskim kletima i vinogradima, gdje naši vinogradari i podrumari rade sjajna vina i ovo je prilika da im zahvalim za promociju Krapinsko – zagorske županije. Svi turistički rezultati koje mi postižemo djelomično su i njihova zasluga – rekao je župan Kolar.

Načelnica Ksenija Krivec – Jurak izrazila je zadovoljstvo što su upravo Zagorska Sela domaćin ove županijske proslave.

- Ovo je tradicionalna manifestacija koja se održava kraj kapele sv. Martina, gdje simboličnim činom krštenja mošta dobivamo mlado vino, i to je zapravo kruna cjelogodišnjeg truda i rada vinogradara. Ova je manifestacija turistički vrlo atraktivna, ovo je bajkovito mjesto, prekrasna kapela sv. Martina, prekrasne kleti i vinogradi i prekrasan pogled. Zapravo, prava idila, kao stvoreno za turističku destinaciju - rekla je načelnica Zagorskih Sela.

- Drago mi je da sam danas ovdje na ovom prekrasnom zagorskom bregu i da prisustvujem ovom događaju, koji je s godinama prerastao u pravu turističku manifestaciju. Svake godine okuplja se sve više i više ljudi, ne samo iz Zagorja, nego i iz drugih krajeva Hrvatske – istaknuo je saborski zastupnik Marko Vešligaj.

Među uzvanicima su bili i zamjenica župana Jasna Petek, saborska zastupnica Marija Puh, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.