OD 1. SIJEČNJA: Novim načinom do putovnice

Autor zagorje.com

Građani će i dalje moći ishoditi putovnicu u policijskim upravama i postajama

putovnica.jpg

Građani od 1. siječnja zahtjev za putovnicu mogu podnijeti preko sustava e-Građani čime će moći znatno uštedjeti vrijeme.

Usluga ePutovnica, naime, omogućava da se zahtjev za novu putovnicu podnose preko sustava e-Građani u redovnom postupku. Više nije potreban odlazak u policijsku upravu i postaju ili diplomatsku misiju i konzularni ured Republike Hrvatske.

Kako je objašnjeno na internetskim stranicama Ministarstva uprave, fotografije, otisci prstiju i potpis, korišteni u postupku izdavanja e-osobne iskaznice, automatski će se preuzimati iz evidencija Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova te građani o tome ne trebaju voditi brigu.

Korisnik će moći izabrati način dostave putovnice poštom ili će po nju moći doći osobno u policijsku postaju.

Usluga je dostupna građanima koji posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom, što je vjerodajnica s najvišom razinom sigurnosti. No, to ne znači da se putovnica neće moći ishoditi u policijskim upravama i postajama kao i inače.

Podsjetimo, da biste ušli u sustav e-Građanin morate biti građanin Republike Hrvatske stariji od 15 godina koji posjeduje elektroničku vjerodajnicu s Liste prihvaćenih vjerodajnica. Vjerodajnice su elektronička osobna iskaznica, mToken za e-Građane, m-tokeni banaka itd.

Ako ne posjedujete neku vjerodajnica, posjetite najbližu poslovnicu Financijske agencije (FINA-e) i tamo zatražite vjerodajnice za e- Građane odnosno ePass i mToken. Jednostavnije rečeno, treba popuniti obrazac i dobit ćete svoje korisničko ime i lozinsku s kojom se registrirate u sustav e-Građanin na stranici https://pretinac.gov.hr/KorisnickiPretinac/eGradani.html

Inače, u 2017. godini u PU krapinsko-zagorskoj izdane su 1383 putovnice, kako nam je rekao Zoran Lončar, glasnogovornik PU krapinsko-zagorske.