Obrtnik iz Tuhlja u ulozi „ambasadora naukovanja“ Hrvatske obrtničke komore

Autor zagorje.com

Obrt je naslijedio od oca kod kojeg je i sam bio u ulozi naučnika, a očevu dobru praksu primanja naučnika je i sam nastavio

Hrvatska obrtnička komora provodi projekt „Uključite se u europska partnerstva za naukovanje“ (EP4A) u okviru programa Erasmus +K3 Europske unije u vrijednosti većoj od 460 000 eura.

Projekt se provodi u suradnji s partnerskim organizacijama iz međunarodnog okruženja: Slovačke, Srbije, Velike Britanije i Njemačke. Cilj projekta je promovirati naukovanja kroz izgradnju partnerstava između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera u državama koje sudjeluju u projektu. Ključna ciljna skupina su obrti, mala i srednja poduzeća bez ili sa malo iskustva u naukovanju.

Iznimno važni sudionici ovog projekta su tzv. „ambasadori naukovanja“ koje je odabrala Hrvatska obrtnička komora, a među njima je i gospodin Slavko Petrinec iz Tuhlja, majstor automehaničar i vlasnik obrta „AUTOSERVIS PETRINEC“ u kojem se pruža usluga popravka i održavanja cestovnih motornih vozila.

Slavko Petrinec obrt je naslijedio od oca kod kojeg je i sam bio u ulozi naučnika, a očevu dobru praksu primanja naučnika je i sam nastavio te su kroz njegovu radionu do sada prošli brojni mladi ljudi kojima, kako sam navodi, želi prenijeti praktična znanja i vještine o pravilnom korištenju alata i održavanju vozila, ali i probuditi im želju i volju za tim poslom.

- Svake godine uzimam po jednog naučnika u radionu, a do sada su se dvojica kod mene i zaposlila jer smatram da je naukovanje najbolji način pripreme mladog čovjeka za posao, ali i život. Svojim bih kolegama preporučio da se i sami uključe i licenciraju vodeći se starom mudrom izrekom: "Dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan; naučite ga kako da je lovi i prehranit ćete ga za cijeli život - izjavio je Petrinec.