Nejednakosti unutar zdravstva KZŽ: Dok Zavod za hitnu ''sjaji'', Dom zdravlja pati

-

Dok Zavod za hitnu medicinu KZŽ sjaji svojom spremnošću i efikasnošću, Dom zdravlja KZŽ suočava se s izazovom nedostatka radne snage. Je li ova kontrastna slika koja ističe nejednakosti unutar iste regije? Dok Zavod za hitnu medicinu brzo odgovara na svaki poziv za pomoć, Dom zdravlja susreće se s preprekama u pružanju potpune zdravstvene skrbi zbog nedostatka kvalificiranog osoblja. Ova situacija ne samo da ukazuje na izazove s kojima se suočava lokalno zdravstvo, već i potiče na razmišljanje o uzrocima i posljedicama nedostatka radne snage u određenim sektorima zdravstvene industrije.

Dom zdravlja

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko - zagorske županije Nada Dogan kaže kako u ovoj godini ima novosti. Naime, u procesu je nabava triju ultrazvučna aparata za dvije pedijatrijske ambulanti u Zaboku i Bedekovčini što će doprinijeti većoj zdravstvenoj zaštiti, ali i nabava dviju zubnih mašina za ordinacije u Donjoj Stubici i Gornjem Jesenju. Obnovit će se i laboratorij u Klanjcu, gdje stiže novi biokemijski analizator. Unatoč ovim ulaganjima, problema ima, a kvalitetno rješenje se ne nazire.

- Imamo nove specijalizantice i nove usluge na što smo jako ponosni, ali nam nedostaju nam četiri liječnika u Domu zdravlja i to u Zlataru, Loboru, Gornjoj Stubici i Zaboku. Mi se trudimo maksimalno, natječaji su redovito otvoreni, ali mladi liječnici očito nemaju želje da rade u obiteljskoj medicini. Surađujemo s liječnicima u mirovini koji rado dolaze, kao i sa specijalizantima. To nije najbolje rješenje, ali drugačije ne možemo - poručila je Dogan.

Zavod za hitnu

S druge strane, Zavod za hitnu medicinu nema problema s kadrom, a prema riječima ravnatelja, u početnoj je fazi početak radova za izgradnju nove zgrade Zavoda. Naime, čeka se pravomoćnost građevinske dozvole.

- Odjel za hitnu medicinu nema problema s pronalaženjem kadra jer se tu uvijek vidi da se cijene ljudi i prate njihove potrebe, te da su nam oni u centru pažnje – kratko je poručio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić, a što se nove investicije tiče kazao kako je vrijednost projektne dokumentacije 140 tisuća eura, od čega je 90 posto financirano od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok 10 posto financira Krapinsko - zagorska županija. Dodao je kako je aktualna i nabavka osam novih vozila za hitnu medicinsku službu i sanitetski prijevoz u vrijednosti od milijun eura.