Nakon Lobora, elementarna nepogoda proglašena je i za područje grada Pregrada

Autor zagorje.com

Zbog aktiviranja velikog broja klizišta velike štete su nastale na prometnoj infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima te poljoprivrednom i građevinskom zemljištu

vinagora klizište 3.jpg

Župan Željko Kolar proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje grada Pregrada nastalu uslijed naglog topljenja snijega i obilnih kiša koji su u veljači i ožujku 2018. godine prouzročili aktiviranje klizišta pri čemu su nastale velike štete na prometnoj infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima, poljoprivrednom i građevinskom zemljištu.

Sukladno članku 28. Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obvezuje se da u roku od 8 dana izradi izvješće – prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te isto dostavi Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Procijenjene poljoprivredne štete Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužno je unijeti u Registar šteta. Najkritičnije je na Vinagori, gdje je klizište srušilo jedan stambeni objekt, a prijeti i opasnost od urušavanja drugog.

Stara drvena kuća se kompletno urušila, a pokraj nje se nalazi i nova, kojoj prijeti klizište i pitanje je dana kada će se i ona srušiti.  Riječ je o kući obitelji Brezinščak koja se iselila jer je to klizište aktivno još od prošle godine. Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj rekao je kako je pojava ovako velikog broja klizišta ogromno opterećenje za gradski proračun te da planirana sredstva za tu namjenu neće biti ni približno dovoljna da se sanira nastalo stanje. -Prema prvim procjenama šteta iznosi više od 10 milijuna kuna, stoga će Grad Pregrada uputiti zahtjev za financijsku pomoć Županiji, ali i Vladi RH, od koje očekuju jednak tretman kao za klizišta u Hrvatskoj Kostajnici.