NAČELNIK KOS: 'Potporama za poljoprivrednike želimo oživjeti poljoprivrednu proizvodnju'

Autor M. Šimunić

Općina Sveti Križ Začretje po treći je put raspisala javni poziv za financiranje potpora u poljoprivredi

IMG_6446.jpg

Općina Sveti Križ Začretje već treću godinu zaredom raspisuje Javni poziv za financiranje potreba u poljoprivredi na svojem području. Kako nam je rekao načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos, u sklopu navedenog poziva poljoprivrednici mogu ostvariti potpore za sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja u sektoru stočarstva (govedarstvo, svinjogojstvo, ovčarstvo, kozarstvo i sl.), potpore u sektoru ratarstva odnosno sufinanciranje nabave sadnog materijala, ulaganje u fizičku imovinu, odnosno potpore za ulaganja u objekte vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede, potpore za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, potpore za nabavu životinja za uzgoj, subvenciju osiguranja, potpore za ulaganja u marketing i/ili trženje poljoprivrednih proizvoda i potpore za edukaciju poljoprivrednika.

Marketing vinara

- Na ovaj način Općina Sveti Križ Začretje ulaže dodatne napore u oživljavanje poljoprivredne proizvodnje na svojem području jer se s godinama se sve više i više suočavamo sa problemom zapuštenih zemljišta i padom poljoprivredne proizvodnje.
Proteklih godina, izuzev subvencija za osjemenjivanje krava i krmača, najveći interes zabilježen je u realizaciji marketinških aktivnosti domaćih vinogradara – istaknuo je načelnik Kos dodajući kako je Općina sufinancirala opremanje nekoliko poljoprivrednih objekata te nabavu opreme i životinja za poljoprivrednu proizvodnju.

Oživljavanje poljoprivrede

Po prvi puta prošle godine, objašnjava načelnik, pojedinim poljoprivrednicima sufinanciran je trošak prijave za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije. -Nadamo se da će ove godine poljoprivrednici pokazati još veći interes za dodjelu potpora, a što će u konačnici rezultirati oživljavanjem poljoprivredne proizvodnje na našem području – zaključio je svetokriški načelnik. Valja reći da se zahtjevi mogu podnositi do 31. prosinca 2018. godine, a rješavat će se prema redoslijedu dostave potpunog zahtjeva i do utroška sredstava.

Poljoprivredne potpore koristi sve veći broj mještana