Muzej krapinskih neandertalaca u prošloj godini obišlo 90.373 posjetitelja

Autor zagorje.com

Uz obilazak stalnog postava posjetitelji obilaze i Nalazište Hušnjakovo, a tijekom cijele 2018. godine nizom različitih aktivnosti obilježena je 70. obljetnica zaštite ovog jedinstvenog lokaliteta

mkn

Muzej krapinskih neandertalaca je tijekom 2018. godine obišlo 90.373 osoba što dokazuje da stalni muzejski postav i programi koje Muzej organizira izuzetno privlače brojne posjetitelje. Muzej ponajviše obilaze grupe učenika u sklopu terenske nastave, zatim grupe umirovljenika te odraslih osoba, a vikendima su osobito brojne obitelji s djecom. Posjetitelji u Muzej dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, ali i iz gotovo svih dijelova svijeta o čemu svjedoči 11. 584 evidentiranih stranih gostiju.

Uz obilazak stalnog postava posjetitelji obilaze i Nalazište Hušnjakovo, a tijekom cijele 2018. godine nizom različitih aktivnosti obilježena je 70. obljetnica zaštite ovog jedinstvenog lokaliteta. Brojni posjetitelji obilazili su i gostujuće izložbe koje su postavljene kao rezultat odlične međumuzejske suradnje u krapinskom muzeju – „Miocen sjeverne Hrvatske: Od blata do zlata“ i „Savršenstvo evolucije: RAZOTKRIVANJE“ Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te „Svijet kristala patera Marija Crvenke“ Muzeja Brodskog Posavlja. Također, brojne zanimljivosti o krapinskom pračovjeku i lokalitetu Hušnjakovo mogli su saznati i posjetitelji Gradskog muzeja Koprivnica, slovenskog Cerkljanskog muzeja te Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, gdje su postavljene atraktivne izložbe Muzeja krapinskih neandertalaca. U različitim edukativnim programima, interaktivnim radionicama i igraonicama sudjelovalo je 2.099 posjetitelja, a osobito su bile posjećene manifestacije Noć muzeja – kada je Muzej posjetila i predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović te Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Dana europske baštine.

Muzej je i 2018. godine nastavio dobru suradnju s različitim udrugama, ustanovama i lokalnom zajednicom, što je rezultiralo održavanjem koncerta Nine Romić i J.R. Augusta u organizaciji udruge Krapinjon te postavljanjem izložbe „Znamenitosti Zagorja“ Foto kluba Krapina. Također, na Nalazištu je povodom Noći krapinskog pračovjeka, događanja koje organizira TZ grada Krapine, Udruga Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda izvela predstavu „Povratak u sadašnjost“. Povodom obilježavanje 70. obljetnice zaštite lokaliteta, na Hušnjakovu je održana i jednodnevna volonterska akcija u kojoj su sudjelovali članovi Kluba volontera INA-e. Muzej krapinskih neandertalaca kao jedini nositelj Oznake europske baštine u Hrvatskoj aktivan je na međunarodnom planu, osobito kao član međunarodne mreže Ice Age Europe. - Uspješna 2018. godina je iza nas, a u 2019. godini nas očekuju brojna događanja i programi kojima će među ostalim Muzej krapinskih neandertalaca obilježiti i 120 godina otkrića krapinskog pračovjeka – navodi voditelj Muzeja Jurica Sabol.