Most na županijskoj cesti treba proširiti jer preko njega ne mogu ići šleperi

Autor M. Bašak

Županijska uprava za ceste obećala riješiti problem

županijska cesta lobor.jpg

Tvrtka Q.dom iz Lobora koja proizvodi mobilne montažne kućice i to većinom za luksuzne kampove na moru ima jedan prometni problem i to prilikom transporta mobilnih kućica s lokalne ceste na glavnu prometnicu. Naime, preuski most na županijskoj cesti 2128 u Markušbrijegu ne može prihvatiti šlepere, pa se kućice transportiraju traktorom. Stoga su zahtjev za rješavanjem prometnog raskršća uputili prema Županijskoj upravi za ceste KZŽ.

Ograničavajući faktor

O ovom problemu, odnosno o proširenju ceste, kako bi se šleperima omogućio nesmetan prolaz razgovaralo se i u ljeto 2017. prilikom posjeta krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara. Tvrtka zapošljava 23 djelatnika s tendecijom rasta proizvodnje te zapošljavanja novih ljudi. Na godišnjoj razini iz proizvodnih hala izađe od 150 do 200 mobilnih kućica. Prema najavama iz Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije projekt je ugovoren krajem prošle godine, a rok za njegov završetak je svibanj 2018. Ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj rekao je da nakon dobivanja projekta sanacije propusta i proširenja križanja na županijskoj cesti za Q.dom u prve izmjene Plana radova za ovu godinu (lipanj) unijet će se i izvođenje radova i odmah krenuti s javnom nabavom za same radove. Vincelj je od planiranih aktivnosti na području Općine Lobor u ovoj godini, osim radova redovnog održavanja, najavio izradu elaborata sanacije klizišta na županijskoj cesti u Vojnovcu, istaknuvši da su za ostale radove financijske mogućnosti ograničavajući faktor.

Hitno rješavanje

Ljubica Jembrih, načelnica općine Lobor, istaknula je kako je ona za to da se poslovnim subjektima koji posluju na području općine riješi prometni problem, u ovom slučaju sanacija propusta i proširenje križanja na županijskoj cesti kako bi se Q.domu omogućilo normalno poslovanju. Rekla je i da se nada će se to riješiti što hitnije, no izrazila je i nezadovoljstvo što u planu za 2018. godine nije proširenje mosta na županijskoj cesti kod Buntaka. – Naime, u ljeto 2017. na sastanku na kojem su, nakon mog stupanja na dužnost načelnice, bili župan i ravnatelj ŽUC-a, izvijestili su me da bi se rekonstrukcija kod Buntaka izvela i da oni imaju sredstva osigurana u proračunu, ali da nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi i otkupljeno zemljište što je bila obveza Općine. Uz svu muku koju imamo s nerazvrstanim cestama, odvodnjom i klizištima, išli smo u hitno rješavanje toga, otkupili zemljište, no vidim da nismo u planu ni ove 2018. godine – rekla je Jembrih te dodala kako je loše stanje i na većoj dionici županijske ceste u Vojnovcu gdje su velike udarne rupe, za koju je također bilo rečeno, rekla, da će se svake godine riješiti 200 metara odvodnje, a što po reakcijama ravnatelja ŽUC-a neće biti niti ove godine.