Mladi i volonteri probali kako je to nositi se s nekom vrstom poteškoća ili invalidnosti

Autor mb

Provoditelji projekta „Zajedništvo ljubavi – senzibilizacija mladih za osobe s invaliditetom” iz varaždinske Druge gimnazije u posjeti Udruzi Sveta Ana Lobor

Udruga za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko - zagorske županije u svojim je prostorijama ugostila provoditelje projekta „Zajedništvo ljubavi – senzibilizacija mladih za osobe s invaliditetom”. U projektu sudjeluju učenici Druge gimnazije u Varaždinu, a sam projekt u sebi sadrži nekoliko različitih dimenzija; učenici se upoznaju s teoretskim sadržajem, odlaze u različite udruge gdje su osobe s invaliditetom i s njima imaju radionice i druženja. U Lobor su tako autobusom stigli varaždinski gimnazijalci, profesori, volonteri, gosti iz Njemačke, odnosno predstavnici projekta iz Dortmunda, koji su sudjelovali u različitim radionicama koje su pripremili članovi udruge, a svrha je bila senzibilizirati i povezati mlade s djecom koje imaju poteškoće u razvoju i osobama s invaliditetom.

Predsjednice Udruge Sveta Ana, Nedeljka Jurinić, gostima je predstavila Udrugu, njezine aktivnosti, istaknuvši između ostaloga da udruga od početnih pet članova danas broji 150 članova s područja cijele Krapinsko – zagorske županije i provodi niz aktivnosti i projekata te da je osnovana s ciljem promicanja i poboljšanja života osoba s invaliditetom.

Jedan od voditelja projekta Zajedništvo ljubavi, vlč. Leonardo Šardi, svećenik Varaždinske biskupije rekao je kako kroz ovaj projekt žele mlade, učenike 2. Gimnazije iz Varaždina senzibilizirati za osobe s nekom vrstom poteškoća ili invaliditeta, i to kroz teoretski dio, ali i kroz posjet različitim udrugama. - Ove godine htjeli smo projekt proširiti van granica Varaždinske županije i odlučili posjetiti Udrugu Sveta Ana. – rekao je vlč. Šardi, dodavši kako su s njima došli i gosti iz Njemačke, voditelji projekta pod nazivom, 'Dati Europi dušu' kroz koji oni žele mlade srednjoistočne Europe senzibilizirati za socijalne probleme u njihovoj zemlji.

Domaćini su pripremili nekoliko radionica kroz koje su mladi i volonteri probali kako je to nositi se s nekom vrstom poteškoća, bilo vizualnom, perceptivnom ili motoričkom, a predstava dramske sekcije loborske osnovne škole pokazala je koliko djeca s poteškoćama upornošću mogu doprinijeti svojem razvoju i razvoju društva. Isti su dan Udrugu posjetili i predstavnici Zaklade Hrvatska za djecu. Djeca Udruge Sveta Ana sudjelovala su u izradi slikovnice"Učini mali korak velikim", naslikavši svoje želje, a Zaklada Hrvatska za djecu te je želje pretvorila u stvarnost te djecu i mlade s teškoćama u razvoju razveselila poklonima odnosno ispunila njihove nacrtane želje.