MLADENKA MIKULEC: 'Dobra volja mještana jako je bitna u funkcioniranju naše male općine'

Od većih projekata i investicija koji su nastavljeni od prijašnje vlasti je uređenje centra Mača te asfaltiranje nerazvrstanih cesta. - Trudim se kao načelnica provoditi vrijeme s mještanima. Održavati sastanke s mjesnim odborima. Sve je to skupa urodilo plodom te smo već održali i nekoliko radnih akcija - zadovoljna je suradnjom načelnica Mikulec

mladenka.JPG

Mladenka Mikulec, načelnica Općine Mače govori za Zagorski list o prvim mjesecima svog mandata

ZL: Najavili ste promjene u Maču, jeste li na dobrom tragu i što se mijenja na bolje?

MIKULEC: Promjene su naravno vidljive. Budući da je već odrađeno nekoliko projekata u samom centru mjesta, time naše mjesto počinje formirati svoj vizualni identitet. Posebno bih pohvalila mještane koji se sve više samoinicijativno uključuju u razne akcije te nam donose hvalevrijedne ideje za budući rad.

ZL: Prošlo je nekoliko mjeseci od početka vašeg mandata, koje aktivnosti bi izdvojili, a da su odrađene ili su planirane i spremne za realizaciju?

MIKULEC: Vezano za komunalnu infrastrukturu završene su dvije nerazvrstane ceste Bujani (Mali Komor) u duljini 655 metara i put Markovići - Mačanski bregi u duljini 520 metara i to na početku mandata, odnosno to je projekt koji smo nastavili i dovršili nakon primopredaje vlasti. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 472. 077 kuna. Ovaj je projekt proveden uz financijski doprinos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a koji su sufinancirali projekt s 331.000 kuna. Kroz lipanj i srpanj odrađen je projekt uređenja centra Mača. Vrijednost radova iznosila je 388.324,00 kuna. Ministarstvo graditeljstva sufinanciralo je navedeni projekt sa 180.000 kn dok je ostatak sufinancirala općina Mače. Ovaj projekt je bio od iznimne važnosti za Općinu budući da se time riješio problem autobusnih stajališta za školsku djecu.

Naime, kod rekonstrukcije državne ceste D29 u samom centru mjesta ostali smo bez autobusnih stanica. Ovim projektom riješene su stanice za školarce, a traženje adekvatnog rješenja za dnevne autobusne linije je u tijeku. Trenutno je u tijeku uređenje Doma kulture. Izvode se fasaderski radovi, a planirani završetak radova je kroz desetak dana. Vrijednost radova je 294.000 kuna. Ministarstvo kulture sufinancira projekt s 200.000 kuna dok će ostatak biti podmiren iz općinskog proračuna. Jedna od aktivnosti koja nas očekuje ovih dana je i postavljanje prometnog ogledala na izlazu iz sajmišta na državnu cestu.

ZL: Sutinske toplice, mještanima Mača i okolnih općina su 'bolna točka'. Ima li kakvih pomaka na tom planu i što uopće može jedna jedinica lokalne samouprave učiniti po tom pitanju? Znamo da ste i sa županom imali sastanak vezan za tu temu, turističkog oživljavanja mjesta.

MIKULEC: Važno je naglasiti da su objekti Sutinskih toplica privatno vlasništvo te da općina Mače nema mogućnosti ni nadležnosti poduzimati nikakve radnje u tom dijelu. Postoji plan koji će isključivo ovisiti o suradnji s mještanima. Naime, Sutinska dolina – poznata kao Šalamovec – prostornim planom uređenja predviđena je kao turističko - zdravstveno rekreativna zona.U nizu sastanaka vezanih na temu toplica pokušavamo iskristalizirati jedinstveni plan. Pravovremeno će mještani biti pozvani da se prvenstveno čuje njihovo mišljenje i eventualne daljnje mogućnosti suradnje.

ZL: U svom prvom intervju, najavili ste nam otvaranje privatnog dječjeg vrtića?

MIKULEC: Odmah na početku mog mandata obavljen je razgovor s privatnim vrtićem iz Zagreba koji je pokazao veliki interes za otvaranjem svoje podružnice u Maču. Nismo se bezglavo zalijetali u taj pothvat već je odmah dogovoreno da će daljnji pregovori biti obavljeni krajem godine, a eventualno otvaranje u jesen 2018. Do tada ćemo razmotriti i nekoliko drugih mogućnosti – poput otvaranja čuvaonice u prostorima općine i o izgradnji vlastitog vrtića u dogovoreno vrijeme. Sve opcije su otvorene, a ubrzo ćemo se odlučiti za najbolju od njih.

ZL: Koje aktivnosti su u planu do kraja godine?

MIKULEC: Do kraja godine u planu je niz malih komunalnih akcija. U Velikom Komoru planiramo krpanje udarnih rupa i sanaciju kritičnih kanala čija bi neprohodnost stvarala velike probleme tokom zimskog razdoblja. Nadamo se i da će do kraja godine biti postavljena javna rasvjeta u dijelu Velikog Bukovca. Trenutno je u tijeku ishođenje potrebnih dozvola. Naš proračun je vrlo skroman, a sredstva su većinom strogo namjenska.

Ovo je bila i izborna godina u kojoj je većina sredstava za male komunalne akcije potrošena do svibnja. No, iako smo slabih prihoda, trudimo se sanirati najkritičnije putove kamenim materijalom. Također bih htjela napomenuti da je dobra volja naših mještana jako bitna u funkcioniranju naše male općine. Zajedničkim smo snagama uredili središte centra Mača i zasadili maćuhice te uredili kružni tok. Trudim se kao načelnica provoditi vrijeme s mještanima. Održavati sastanke s mjesnim odborima. Sve to skupa je urodilo plodom te smo već održali ti radne akcije. U pripremi je program Adventa u Maču zajedno u suradnji s našim udrugama i složit ćemo kvalitetan program koji će uveseliti sve generacije naših mještana. Između ostalog očekuje nas dramska predstava, darivanje djece povodom Sv. Nikole, koncert KUD-a Mače i koncert naše poznate ženske vokalne grupe Kajda.

ZL: Možemo izdvojiti i neke projekte i investicije koje su dugoročno u planu.

MIKULEC: U planu za naredne godine je krajobrazno uređenje svih groblja te njihovo proširenje. Ideja je na pretek, a ishođenje potrebne dokumentacije u tijeku.