KSENIJA KRIVEC JURAK: 'Nastojimo se što više približiti našim mještanima i pomoći im koliko možemo'

Na temu pronalitetne politike sufinancirali smo knjige za djecu osnovne škole u iznosu od 500 kuna po učeniku, povećali naknade za novorođene s 1.000 kuna na 1.500, 2.000 i 2.500 kuna. Pomoći ćemo učenicima srednje škole i studentima u iznosu od 400 kn mjesečno, a sufinanciramo i prijevoz srednjoškolaca – istaknula je načelnica Zagorskih Sela

Načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak govori za Zagorski list o prvim mjesecima mandata na čelu općine, koje su obilježili nastojanja za uređenjem infrastrukture i mjere poticanja pronatalitetne politike

ZL: Koje su aktivnosti obilježile vaših prvih pet mjeseci na mjestu načelnice Općine Zagorska Sela?

Jurak Krivec: Pa jedan od najbitnijih projekata kojeg smo realizirali u ovom periodu svakako je sanacija klizišta uz nerazvrstanu cestu u Brezakovcu u vrijednosti od oko 200.000 kuna. Cesta je bitna, jer njome prometuje školski prijevoz. Za istu cestu je u fazi ugovaranje izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju cijele dionice Zagorska Sela – Brezakovec – Gornji Škrnik u ukupnoj dužini od 3,9 km. Za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije predana je prijava na javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, a radovi rekonstrukcije se planiraju prijaviti na mjeru 7.2.2. Programa ruralnog razvoja. Redovno održavanje nerazvrstanih cesta se kontinuirano provodi. Provedeno je asfaltiranje udarnih rupa, popravak i ugradnja cjevastih propusta, izvršena je košnja uz sve nerazvrstane ceste.

Pokrenuli smo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za groblje u Zagorskim Selima kao preduvjet za sve buduće aktivnosti na uređenju groblja. Na temu pronalitetne politike sufinancirali smo knjige za djecu osnovne škole u iznosu od 500 kuna po učeniku, povećali naknade za novorođene s 1.000 kuna na 1.500, 2.000 i 2.500 kuna. Pomoći ćemo učenicima srednje škole i studentima u iznosu od 400 kn mjesečno, a sufinanciramo i prijevoz srednjoškolaca. Također smo uključeni u sufinanciranje vrtića u iznosu od 60% ekonomske cijene po polazniku.

Valja istaknuti da smo kao partneri sudjelovali u pripremi i prijavi projekta ZAŽELI kojemu je osnovni cilj pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama. To je projekt zapošljavanja ženskih osoba srednje dobi (50 +) uz obaveznu edukaciju za njegovateljice, tako da te osobe mogu konkurirati na tržištu rada i nakon što završi projekt. Taj projekt je u pripremi, tu smo partneri sa Crvenim križem Klanjec koji je u projekt ušao s nositeljem projekta Županijskim društvom HCK KZŽ. Na inicijativu Općine osnovan je dječji zbor u Zagorskim Selima koji broji oko 25 članova. U osnivanju je i Udruga DND Zagorska sela također s ciljem okupljanja aktivnosti roditelja i djece.

ZL: Kako ste zadovoljni razvojem turizma na području vaše općine?

Jurak Krivec: Što se tiče turizma imamo još puno posla Mogu reći da je suradnja s TZ Općina Kumrovec, Zagorska Sela i Desinić zadovoljavajuća i korektna. U programu rada za 2018. godinu predvidjeli smo neke nove aktivnosti na području općine Zagorska Sela. Radimo na uvođenju nekih novih manifestacija da pokrenemo turizam i u našoj općini. Radi se o Kulturnom ljetu u Zagorskim Selima, gdje planiramo u ljetnim mjesecima kazališne predstave, koncerte, sportska događanja i igraonice. U ljetnom periodu kod nas nema nekih događanja pa to planiramo popuniti raznim aktivnostima. U suradnji s TZ namjeravamo pokrenuti trekking kao jednu sportsku manifestaciju.

ZL: Što mogu očekivati građani općine Zagorska Sela u narednom razdoblju?

Jurak Krivec: Intenzivno se poduzimaju aktivnosti da bi sljedeće godine ušlo u plan i realizaciju Hrvatskih cesta d.o.o. pojačano održavanje dionice D 229 Zagorska Selav - Razvor u dužini od cca 3,8 km, a za tu dionicu je izrađena projektna dokumentacija. Uz dokumentaciju sastavit ćemo kvalitetniji dopis prema Hrvatskim cestama da se krene u izradu projektne dokumentacije jer je cesta u vrlo lošem stanju. Također namjeravamo ući u projekt NEWLIGHT s ciljem modernizacije javne rasvjete preko projekta kojega provodi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske. Iskazan je interes za izmjenu postojećih svjetiljki javne rasvjete novi ekološkim LED svjetiljkama. Prema Hrvatskim vodama smo inzistirali na planiranju radova uređenju vodotokova na području općine Zagorska sela tako da očekujemo da će 2018. početi neke značajnije aktivnosti na tom području. Počet će radovi na sanaciji zgrade prve pučke škole u objektu „Pločko“, a očekuju se i rezultati prijave na Mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja na koju je prijavljen drugi objekt „Pločko“ s namjenom društvenog doma i prostora za udruge.

Pripremamo se za županijsko obilježavanje Martinja 12. studenoga kod kapele sv. Martina u Bojačnom, kao i za obilježavanje Dana općine na blagdan sv. Katarine 25. studenoga.

ZL: Što je obilježilo prvih pet mjeseci vašeg mandata?

Jurak Krivec: Obilježilo je okretanje prema građanima. Doista smo se u skladu s mogućnostima nastojali približiti ljudima u obliku povećavanju pomoći koje sam navela. Nikoga tko dođe na općinu s nekim problemom ili zahtjevom ne odbijamo i pokušavamo svakome pomoći. Svakodnevno intenzivno radimo s nadležnim institucijama s ciljem pokretanja radova na području naše općine. U Dubravici smo se sastali načelnici 6 općina koje povezuje Kumrovečka pruga te smo poslali pismo namjere premijeru Plenkoviću da se krene u rekonstrukciju pruge uz Sutlu. Pruga je od velikog gospodarskog i turističkog interesa za sve općine koje gravitiraju prema toj pruzi, pa tako i za nas, posebno zato što nemamo nikakvog oblika prijevoza. Nama u Zagorskim Selima bi ta pruga puno značila za kvalitetniji život naših građana. Još čekamo odgovor.