Krapinsko - zagorska županija želi vratiti krave u štale

Autor M. Bašak

U Krapinsko – zagorskoj županiji na ukupno 2.264 gospodarstva evidentirano je ukupno 9.365 goveda svih kategorija, od čega je 5.038 krava. Opstali su samo veći uzgajivači goveda, a kravice su nestale i iz staračkih domaćinstva, koji zbog tradicije zadnji odustaju od uzgoja.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije u Zagorju je evidentirano 5.038 krava

Broj stoke se u našoj županiji  iz godine u godinu smanjuje. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije na dan 1. ožujka na području Zagorja bilo je registrirano 5.038 krava. U roku mjesec dana, od 2. veljače do 1. ožujka nestala je 31 krava. Kako ta brojka rapidno pada, govori i podatak da je u rujnu prošle godine ta brojka bila 5.316.

U Krapinsko – zagorskoj županiji  na ukupno 2.264 gospodarstva evidentirano je ukupno 9.365 goveda svih kategorija. Zagorci uzgajaju 5.038 krava. Ta se brojka unatrag petnaestak godina prepolovila. Opstali su samo veći uzgajivači goveda,  a kravice su nestale i iz staračkih domaćinstva, koji zbog tradicije zadnji odustaju od uzgoja. Nakon krava najbrojnije su ovce, njih imamo 4.066, dok je konja i koza ista brojka, 658.  Zagorci na svojim gospodarstvima drže i 17 magaraca.

Kako bi povećala broj stoke, Krapinsko - zagorska županija objavila je natječaj za potporu povećanja stočarske proizvodnje na za 2017. godini. Predmet Natječaja je podnošenje Zahtjeva za potporu za povećanje broja stoke na području Krapinsko-zagorske županije temeljem Pravilnika I. za provedbu mjera ruralnog razvoja poljoprivredne proizvodnje Krapinsko-zagorske županije za 2017. Godinu. Prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a korisnik se mora baviti primarnom proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda. Uvjet je da Poljoprivredno gospodarstvo mora biti upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Regionalnom uredu u Krapinsko-zagorskoj županiji, da je nositelj poljoprivrednog gospodarstva, mora nabaviti minimalno četiri grla od kojih jedno grlo može biti rasplodni bik.

Maksimalan broj grla junica nije ograničen dok je nabava rasplodnog bika ograničena na jedno  grlo. Korisnik mora nabaviti pasminu stoke koja može boraviti na otvorenom tokom cijele godine te ih je dužan držati na otvorenom i osigurati adekvatne uvjete koji su potrebni za takvu vrstu uzgoja. Uvjet je da  i poljoprivrednik ima podmirene odnosno regulirane financijske obveze prema državnom proračunu. Visina potpore po korisniku iznosi do 50.000 kuna, a maksimalno do 75% od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu je do 31. listopada 2017. godine, odnosno do utroška osiguranih sredstava.