KRAPINSKI FESTIVAL : Revija lijepih glasova i popevki

Publika nije štedjela dlanove

Popevke za navek.JPG

Prva večer ovogodišnjega Festivala kajkavskih popevki, nazvana „Popevke za navek“, bila je revija lijepih glasova, odabranih popevki i uhu ugodnih interpretacija. Svaki od izvođača nastojao je pružiti pjevački maksimum, što je publika prepoznala i nije štedjela dlanove.

Starijima i iskusnijima to je uspijevalo od prve note, a mlađi će s godinama i nastupima svladati rutinu i spoznati kako ljepota u pjevanju popevke nije u demonstraciji glasovnih mogućnosti, nego uspješnosti prenošenja emocija publici. Nastupili su festivalski doajeni, primjerice Zdenka Kovačićek, Miro Ungar i Radek Brodarec, operni solisti i koncertni pjevači, Barbara Othman , Barbara Suhodolčan i Miroslav Živković, krapinski debitanti bili su Mia Dimšić i Tamburaški sastav „Gazde“, Danijel Češnjaj prvi put je nastupio kao solist, bez svojih bednjanskih „Kavalira“, debitantica je bila i Elisabeth Szucsich, predstavnica Gradiščanskih Hrvata iz Austrije, uvijek dobra Gordana Ivanjek Tušek i niz drugih . Publika je posebice aplauzom nagrađivala izvođače tzv „veselica“, a samo finale i završetak večeri pljeskom je pozdravila stojeći. Posebice kad su svi izvođači, s Radekom Brodarcem kao solistom, zapjevali „Zagorci smo ljudi pravi, kaj nam pak moreju“. Valja pozdraviti i sudjelovanje najmlađih pjevački raspoloženih kajkavaca, zbor Osnovne glazbene škole Krapina i „Ilirčeke“. Kvartet Gubec otpjevao je i Kalogjerinu popevku „Mi smo dečki“ iz 1972. Godine, koju su izveli „Dubrovački trubaduri“, čiji je član tada bio Oliver Dragojević, kojemu je festivalska Krapina odala dužno poštovanje.

Promjena je bila i za voditeljskim mikrofonom. Nakon niza godina voditeljske dominacije Marija Sedmaka, sada je tu zadaću preuzela Lejdi Oreb.