Konačno porastao interes učenika za zanimanje stolar i konobar!

Nakon održanih prezentacija deficitarnih zanimanja te ponuđenih stipendija, u narednu školsku godinu upisano je 17 konobara u SŠ Zabok te 10 stolara i 5 vodoinstalatera u SŠ Oroslavje

Stolari

Krapinsko - zagorska županija, županijske Obrtnička i Gospodarska komora, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina i srednje škole s područja naše županije, kako bi potakle usklađivanje obrazovanja s potrebama na tržištu rada, u osnovnim su školama u Zagorju u ožujku i travnju ove godine održale prezentacije deficitarnih zanimanja i srednjoškolskih programa s ciljem profesionalnog informiranja učenika 7. i 8. razreda i njihovih roditelja.


Fali zidara, keramičara, vodoinstalatera, stolara i konobara
U suradnji s Partnerskim vijećem za tržište rada KZŽ te u skladu s važećim županijskim Pravilnikom o stipendiranju učenika i studenata, za školsku godinu 2018./2019. deficitarni su sljedeći srednjoškolski obrazovni programi: zidar, keramičar, vodoinstalater, stolar i konobar. Svaki učenik koji u narednoj školskoj godini upiše neki od tih obrazovnih programa, ostvaruje pravo na stipendiju, odlučila je Krapinsko – zagorska županija. U prošloj školskoj godini, usporedbe radi, u prvi razred srednje škole nije bio upisan niti jedan zidar, a na tržištu rada tražilo ih se 111. Bila su upisana 4 keramičara, a tražilo ih se 36; upisana 4 vodoinstalatera, a tražilo ih se 59, 10 stolara, a tražilo ih se 35 te 14 konobara, a bilo ih je traženo 357. Profesionalno informiranje i usmjeravanje ipak je polučilo rezultate, sudeći prema informacijama o upisima na ljetnom roku u školsku godinu 2018./2019. U Srednjoj školi Zabok u iduću školsku godinu 2018./2019. u ljetnom upisnom roku upisalo se 20 kuhara i tu su ostala 4 slobodna mjesta za jesenski upisni rok. Upisano je i 17 konobara. – To je odličan rezultat za ljetni upisni rok, jer ih upisujemo 20, što znači da su ostala 3 slobodna mjesta, dok su primjerice, u sličnu školu u Dubrovniku, u ljetnom roku upisana samo 3 konobara – komentirala je ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec.


Porast zanimanja za strukovne škole
Srednja škola Oroslavje u svojem je obrtničkom centru itekako zabilježila porast interesa za strukovnim zanimanjima, pa ove godine, nakon dugo vremena, upisuju čak 10 stolara. - Obzirom da smo jedne godine bili bez stolara, ove godine to je zapravo porast intertesa za 100 posto. Upisali smo deset stolara, a cilj nam je i kad bismo imali cijeli razred. No, pošto kod nas nema većih drvnih industrija, mislim da je i ovih 10 sasvim solidna brojka koja zadovoljava potrebe u Zagorju – rekla je ravnateljica Srednje škole Oroslavje Natalija Mučnjak, dodavši kako je svemu tome uvelike doprinio važan potez Obrtničke komore te Krapinsko – zagorske županije koja je odlučila izdvojiti za stipendije učenicima koji će upisati škole za deficitarna zanimanja. Problem je bio i sa još jednim deficitarnim zanimanjem, a to je za vodoinstalatera, jer je također bilo godina kada se učenici uopće nisu upisivali. – Interes je bio malen, možda svega 4-5 učenika. Ove godine upisali smo ih petero. Dobro je to što ministarstvo obrazovanja nije tražilo ukidanje grupe zbog kvote, odnosno zbog malog broja upisanih, što, jasno, i Ministarstvo poskupljuje cijelu priču, obzirom da je za jedan mali razredni odjel od svega, primjerice, petero učenika, potrebno puno više profesora nego što je đaka – dodala je ravnateljica, napomenuvši kako je i Ministarstvo samim time prepoznalo važnost da se održavaju razredni odjeli za deficitarna zanimanja. Srednja škola Oroslavje ove je godine upisala i bravare i strojobravare, za koje se obično javi oko 6 do 8 učenika. Za jesenski upisni rok ostalo je još jedno slobodno mjesto za strojobravara i tri za vodoinstalatera. Ono što je zanimljivo, kaže još ravnateljica, jest da je puno manji interes ove godine za program opće gimnazije, gdje je ostalo još 11 slobodnih mjesta za jesenski upisni rok.


Stipendiraju i obrtnici
Ovoj dobroj promociji deficitarnih zanimanja, zbog koje je osjetno porastao interes u oroslavskoj srednjoj školi za stolare, ali i vodoinstalatere, uvelike doprinose i obrtnici, kaže ravnateljica Mučnjak, koji također nude stipendije učenicima koji se školuju za obrtnička zanimanja koja su njima potrebna, a jedan od njih je i Nedjeljko Ćuk, vlasnik Stolarije Ćuk iz Stubičkih Toplica. – Unazad dvije godine nudimo stipendije od 600 kuna plus naknada za naukovanje za stolare. Kad se nisu upisivali stolari, kao ni druga deficitarna strukovna zanimanja, bila je panika. No, svi su se trznuli, da bi se nešto promijenilo. I uspjeli smo. Mnogo se napravilo zajedno s Obrtničkom komorom i Krapinsko – zagorskom županijom, a prema preporukama i jedinice lokalne samouprave trebale bi se uključiti i podržati stipendiranja za obrtnička zanimanja, što je Općina Stubičke Toplice i napravila te će se time omogućiti da bilo koje dijete dobije stipendiju za sva obrtnička zanimanja, bez obzira na socijalni status i uspjeh. Siguran sam da mnogima ta stipendija puno znači i mislim čak da je bila i prevaga u odluci gdje će se djeca upisati – rekao nam je Ćuk. Njegova firma već godinama ima naučnike na praksi, protekle školske godine imali su 6, a jednako tako će i ove. Jednako tako te naučnike nakon školovanja i zapošljava, baš kao i druge mlade ljude sa ili bez staža, odnosno iskustva. – Problem jest što mladi odlaze van države, ali je još veći problem da zaista nema struke. No, u zadnjih 12 mjeseci klima se mijenja, a u sljedećih 12 vjerujem da mladi ne budu toliko odlazili van, da će plaće rasti i da za malu razliku od 300, 400 eura neće odlaziti iz Hrvatske. Povećala su se osobna primanja u svim granama, a plaće će morati još rasti – kaže Ćuk, dodavši kako je pozitivno da se ipak konačno nešto mijenja i povećava se interes za strukovnim zanimanjima, jer su osobna primanja u strukovnim zanimanjima istoga nivoa kao i primanja u nekim uredskim poslovima i da se treba okrenuti strukovnim školama.