Kolar i Andabak potpisali dodatak Ugovoru za 'Stubake' i odgovorili HDZ - ovcima

Autor zagorje.com

Ne da smo smanjili garanciju prema imovini Županije s 11 na 1,5 milijuna već smo je povećali s 11 na 12,5 milijuna kuna – istaknuo je župan Kolar

  DSC_0023.JPG

Župan Željko Kolar i Jako Andabak, vlasnik Sunce Koncerna, potpisali su danas u Bluesun Hotelu Kaj u Mariji Bistrici drugi aneks ugovora o javno – privatnom partnerstvu između Županije i društva Sunce premium d.o.o. za projekt 'Stubaki'. Prema ugovoru, Sunce premium kao privatni partner započet će radove na izgradnji objekata u okviru Projekta najkasnije u roku 2 godine i 6 mjeseci, računajući od dana sklapanja Dodatka II. Ugovora o javno – privatnom partnerstvu i završiti ga u roku od 2 godine i 6 mjeseci računajući od dana započinjanja radova.

– Imamo samo dvije stavke koje smo mijenjali. Zbog brzog mijenjanja navika i zahtjeva tržišta nismo se ograničili, već smo definirali da to bude minimalno 300 soba, a ne 300 ležajeva kao što je danas spomenuto na jednoj čudnoj press konferenciji, da bude minimalno 7 bazena, wellness i spa centar kompletno gotovo i da ćemo tada smatrati da je taj ugovor realiziran. Drugi dodatak je da, ako radovi ne bi krenuli nakon 2,5 godine, onda investitor mora nadoknaditi štetu Županiji od 1,5 milijun kuna, s time da treba posebno naglasiti da u čl. 14. Ugovora piše, zbog zaštite imovine koju je Županija unijela u društvo Stubaki d.d., a to je 68.645 kvadrata zemljišta, imamo 11 vlastitih zadužnica, svaka u iznosu od 1 milijun kuna, dakle ukupno 11 milijuna kuna, i dvije bjanko mjenice koje su pohranjene u sefu u KZŽ. Ta garancija i dalje ostaje, stoga ne da smo smanjili garanciju prema imovini Županije s 11 na 1,5 milijuna već smo je povećali s 11 na 12,5 milijuna kuna. Kamo sreće da su svi koji su potpisivali ugovore u Hrvatskoj imali takve klauzulne zaštite za društveno zemljište. Hvala g. Andabaku što je imao razumijevanja i pristao na dodatno osiguranje koje štiti Županiju – naglasio je župan Kolar.

Jako Andabak je zahvalio Županiji, rekavši da je zadovoljan. – Analizirali smo stanje na tržištu i da smo, ne daj Bože, napravili taj projekt prije 3 ili 4 godine, danas bi bili u opasnosti kako spasiti tvrtku od stečaja, jer tržište nije dovoljno razvijeno da bi takav objekt poslovao profitabilno. Ukupno je do sada uloženo 28 milijuna kuna u Projekt Stubaki, što u projektnu dokumetaciju, što u istraživanja po pitanju vode i dr., što u gradnju pristupne ceste od 1,3 km u koji je ugrađena odvodnja, instalacije, voda, struja, telefonija, to je bio ozbiljan projekt. Realizirat ćemo projekt sigurno u proklamiranom vremenu jer se pitanje tržišta značajno promijenilo. Projekt 'Stubaki' će biti pozitivan i imati dobre mogućnosti – istaknuo je Andabak.

Župan Kolar i Jako Andabak osvrnuli su se i na optužbe vodstva Županijske organizacije HDZ – a KZŽ iznesene na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je HDZ  izrazio nezadovoljstvo ponovnim produživanjem roka te izrazio i sumnju da Andabak provodi kriminalne radnje, a župan ih prikriva.

 Informacije s današnje HDZ – ove pressice možete pročitati OVDJE

O hipoteci Partner banke od 1,8 milijuna eura kojom je opterećeno zemljište, Jako Andabak je rekao: - U određenom stupnju rješavanja likvidnosti jedne naše tvrtke je upotrebljeno to jamstvo od naše tvrtke sestrinske 'Stubaki' za likvidnost toga društva. Na novinarsko pitanje da su iznijete tvrdnje da je hipoteka upotrebljena da bi Andabak kupio Bizovačke toplice, odgovorio je da se to ne poklapa vremenski jedno s drugim i da su to netočne informacije koje nisu vrijedne komentara. – Imam javni poziv za sve koji zastupaju tu stvar da pogledaju sve knjige, dođu s revizorom i ako utvrde bilo što sumnjivo, spreman sam pomoći da idu prema službenim tijelima, da institucije odrade svoj posao – naglasio je Andabak. – Zemljište je od oko 70 tisuća kvadrata, a ja sam kupio još i malo više od toga od privatnih vlasnika i dodatno uložio 45 milijuna u poduzeće. Tih 68 tisuća kvadrata je značilo 9 posto ukupne vrijednosti onoga što sam uložio. Onaj tko ima malo soli u glavi, ako misli da će netko s 9 posto nečega stvarati potencijal za špekulaciju, onda ja mu nisam potreban za objašnjenje  - komentirao je Andabak optužbe o špekuliranju.

Kako je na HDZ- ovoj pressici postavljeno pitanje zašto župan nije na Županijskoj skupštini iznio podatak da je zemljište opterećeno hipotekom, odgovorio je župan. – Bilo je na toj pressici više glupih pitanja, ne samo to. Koji bi bio razlog da ja to govorim uz ankes ugovora s obzirom da su podaci očigledno javni i mogli su znati za njih i prije dvije godine. Da su znali čitati gruntovni izvadak, mogli bi vidjeti da postoji glavna i sporedna hipoteka. Glavna je hipoteka podignuta na zemljište koje je unio g. Anadabak u temeljni kapital društva, a zbog upisa na gruntovne izvatke je usput i sporedna hipoteka upisana na zemljište koje je bilo u našem vlasništvu. To nije nikakav razlog koji bi utjecao na odluku. Morate znati čitati. U glavnom ugovoru, kao što je i zaštitni čl. 14.,  isto tako je uvedeno koja je vrijednost našeg zemljišta ukupno u investiciji i klauzula, bez obzira koliko privatni investitor ulaže, da se naš udio ne mijenja. Osim zemljišta mi nismo uložili niti jednu lipu, napravili za vrijednost zemljišta koja je bila 5 milijuna kuna zaštitu od 12,5 milijuna kuna, uz uvjet da ako se nešto dogodi partneri dobivaju natrag svoje zemljište. A što se tiče provođenja velikih investicija, mi imamo još toplica na području KZŽ, koje nisu u ingerenciji KZŽ i nemaju ugovor s Andabakom, pa do danas nisu našle investitore. Šemničke toplice, nakon 14,15 godina HDZ – ove vlasti, zar mislite da gradonačelniku nije u interesu da nađe investitora za Šemničke toplice? A nema ga, a investicija je neusporedivo manja nego naša. A Grad i Županija zajedno sada rade projektnu dokumentaciju da bi mogli ponuditi nešto na temelju idejnog rjršenja da pokušamo naći investitora, a razgovarali smo i pregovarali posljednjih godina s raznim, domaćim i inozemnim investitorima i niti jedan nije bio spreman na takvu investiciju u kontinentalnom turizmu. Sitaucija je za mene bila vrlo jednostavna i vrlo je lako bilo donijeti odluku – istaknuo je župan.

- Što se tiče onoga što je danas bilo, pozivam kolege gubitnike da ako imaju bilo kakvu informaciju da smo mi pogodovali ili napravili bilo kakvo kriminalno djelo, da to odmah, prema zakonu koji ih na to obavezuje, prijave nadležnim institucijama. Kad doživite takav poraz na izborima i nemate argumenta, idete s diskreditacijom – zaključio je župan, dodavši da je KZŽ najtransparentnija županija s bezuvjetnim izvješćima revizije.

Kako se danas oglasio i SDP Stubičkih Toplica, istaknuvši kako dijeli zabrinutost mještana glede nastavka ugovora s Koncernom sunce, župan je komentirao da je njihova reakcija razumljiva. - Ni mi nismo sretni što nije projekt još realiziran, a njihova reakcija je meni razumljiva, ljudi tamo žive – rekao je.

Župan je, potaknut novinarskim pitanjem, komentirao i 'tajming' potpisivanja ugovora s Andabakom. – U pripremu potpisivanja ugovora krenuli smo odmah nakon Županijske skupštine u ponedjeljak. Imali smo dogovor za potpisivanje ugovora za danas, ali bez medija, no eto, poklopilo se, kako je održana jutarnja HDZ – ova pressica, odlučili smo danas pozvati i novinare da možemo odgovoriti na pitanja – rekao je župan.