Kineska gospodarska delegacija u posjetu Zaboku

Autor M.Šimunić

Podsjetimo, Grad Zabok i kineski grad Sanmenxia Povelju o bratimljenju potpisali su u svibnju 2012. godine u Zaboku

  kinezi glavna.JPG

Danas je u posjetu Gradu Zaboku boravila delegacija prijateljskog kineskog grada Sanmenxia. U delegaciji je bio zamjenik gradonačelnika toga grada, Mr. Zhang Songlin, Mr.Li Fajun iz odjela industrije i informacijske tehnologije, Mr. Li Gang iz ureda za vanjske poslove Grada Sanmenixa te zamjenik uprave ekonomske zone grada Sanmenxia Mr.Yang Wenlong.

Ekologija

U Gradskoj su ih vijećnici dočekali gradski pročelnici, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zaboka Žarko Ivančić te gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek. Na početku sastanka pozdravio ih je domaćin Ivan Hanžek rekavši kako mu je drago što je došlo do posjeta te kako su uzajamni posjeta dvaju gradova možda kratki, no uvijek vrlo intenzivni i konstruktivni. – U razgovoru sa zamjenikom Mr. Zhang Songlingom ugodno sam se iznenadio kada je rekao da nitko, pa ni naš grad, nije toliko mali da se od njega ne bi moglo nešto naučiti. Mi smo bili u Sanmenxiu na Festivalu Žute rijeke gdje smo predstavili dio naše tradicije i kulture te bili odlično prihvaćeni – rekao je Hanžek dodajući da je potrebno pozdraviti svaki kontakt koji djeluju u pravcu uspostavljanja i razvoju gospodarskih i državničkih odnosa dviju zemalja.

Kako je istaknuo zabočki gradonačelnik, put suradnje koji je započeo potpisivanjem Povelje o prijateljstvu, otvorenje je šireg puta suradnje za budućnost. Zamjenik gradonačelnika Sanmenxia istaknuo je kako se u Zaboku osjećaju vrlo lijepo ugošćeni te kako vlada prijateljska atmosfera. Kako ključne segmente razvoja toga grada u središnjoj Kini istaknuo je podizanje standarda siromašnog dijela građana te zaštita ekologije. – Na vašem primjeru, kada je u pitanju ekologija možda bismo mogli ponešto naučiti jer kod nas je to veliki problem – naglasio je Mr. Zhang Songlin.

Obilazak Vodospreme i Bračka

Na njegove se riječi nadovezao Hanžek te rekao kako Zagorski vodovod, tvrtka koja upravlja Vodospremom koju su posjetili, planira projekt izgradnje odvodnje vrijedan oko 58 milijuna eura, ali i da je Grad krenuo s primjenom nove uredbe o gospodarenju otpadom čiji je cilj povećati recikliranje na 50 %. - Sličnost Zaboka i Sanmenxia jesu visoki ciljevi i velike vizije – zaključio je Hanžek. Gosti iz Kine spomenuli su tvrtku Mate Rimca te proizvodnju vozila na električnu energiju, a dodali su i kako korištenje nove tehnologije smanjuje ekološko onečišćenje koje im je veliki problem. Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici delegacija iz Kine obišla je Vodospremu i Energetski centar Bračak gdje su ih u obilazak proveli domaćini, direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić i direktor Regionalne agencije sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac. Upravo su te dvije lokacije odabrane za obilazak, kako nam je rekao Hanžek, iz razloga jer su to dva uistinu velika projekta koja su od zadnjeg posjeta delegacije prijateljskog kineskog grada odrađene. – Kao što je već rečeno, Zagorski vodovod planira veliki projekt u odvodnji, a i Sanmenxiu je okoliš važna stavka razvoja. Druga stvar, Kina počinje sve više koristiti alternativne izvore energije, a Energetski centar Bračak prednjači upravo u takvim projektima pa bi ovaj sastanak mogao dovesti možda i do neke buduće suradnje – objasnio je gradonačelnik Grada Zaboka.

Povelja

Podsjetimo, Grad Zabok i kineski grad Sanmenxia Povelju o bratimljenju potpisali su u svibnju 2012. godine u Zaboku. Njome su se dva grada obvezala da će, kako stoji u Povelji, podupirati inicijative i podržavati aktivnosti svojih građana i poslovnih subjekata, sve kako bi se ostvarili zajednički projekti na područjima od obostranog interesa, razmjenjivati iskustva i informacije, organizacijom zajedničkih posjeta i susreta i podržavanjem suradnje svojih institucija te promovirati među građanima svoje prijateljstvo i suradnju, na načelima međusobnog poštovanja. Zabočka je delegacija pak nekoliko puta bila u posjeti Sanmenxiu, a posebno je upečatljiv bio odlazak na Festival Žute rijeke gdje su Zagorci nastupali i s prigodnim kulturno umjetničkim programom.