Jednoglasno prihvaćen zabočki proračun 'težak' više od 53 milijuna kuna

Autor

Na sjednici je bilo prisutno 14 vijećnika i svi su glasali za proračun

Vijeće Zabok

U lovačkom domu Trčka u Grdencima održana je 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Zaboka na kojoj je glavna točka bila donošenje proračuna za 2019. godinu. Gradonačelnik Ivan Hanžek objasnio je kako proračun nije 'napuhavan' kao što su to činile neke druge jedinice lokalne samouprave. – Mi smo u proračun uključili samo ono što je izvjesno i sigurno, dakle bez onih eventualnih sufinanciranja koja bismo mogli ostvariti. Da smo to uključili, proračun bi nam iznosio više od 100 milijuna kuna. No kako bismo onda objasnili proračunskim korisnicima da oni dobivaju isti iznos subvencije, a proračun je toliko velik – istaknuo je gradonačelnik dok je pročelnica Marija Sinković objasnila kako proračun za 2019. godina iznosi 46.573.085,00 kuna, odnosno s viškom iz ove godine koji iznosi 6.500.000,00 kuna, iznosi 53.073.085, 00 kuna.

Koji su glavni projekti koji su započeli u 2018. godini, a nastavit će se i u idućoj, prezentirao je Nenad Miletić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe. – Trenutno su u tijeku radovi na uređenju sanitarnih čvorova i instalacija grijanja u Dječjem vrtiću Zipkica, počeli su radovi na cesti Jadeki – Grdenci, radi se na domu u Proseniku, rekonstrukciji igrališta u Špičkovini, a krenut će i radovi u Strossmayerovoj ulici te nastavak rekonstrukcije nogostupa u ulici Matije Gupca od policije do trga K.Š.Gjalskog – rekao je Miletić. Spomenuo je još i sanaciju ulice Naselje Borovčaki, izgradnju nogostupa u Gajevoj ulici i Ulici Ivana i Cvijete Huis te uređenje raskrižja kod osnovne škole. – Nastavit ćemo i s opremanjem dječjih igrališta, obnovom parka Milana Prpića, uređenjem Trga Dragutina Domjanića, uređenjem sustava odvodnje u Lugu zabočkom, a tu je i projekt Skate parka te nastavak MIPOS- a – istaknuo je pročelnik. Naglasio je kako su dva kapitalna projekta u 2019. godini re – GENERATOR i uređenje Zaseke što je prijavljeno na EU fondove i očekuje se sufinanciranje. Proračun za 2019.godinu prihvaćen je jednoglasno, odnosno, za njega je glasalo svih 14 prisutnih vijećnika. Jednoglasno je prihvaćen i rebalans proračuna, a zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek obratila se vijeću te pobrojala što sve grad čini za djecu i mlade. – Mi sufinanciramo prijevoz osnovnoškolcima, produljeni boravak u školi, izvannastavne aktivnosti, a sufinancirali smo i nabavu udžbenika. Kada su u pitanju srednje škole, također sufinanciramo prijevoz te brojne izvannastavne aktivnosti – istaknula je Đurek dodajući da je aktivno počeo raditi i Savjet mladih na čelu s predsjednicom Karlom Trgovec. Organizirali su tako brojna predavanja i pub kviz, a u planu je i mnogo drugih zanimljivih aktivnosti.

Na vijeću se raspravljalo i o promjeni urbanističkog plana za 'CENTAR 3', a Hanžek je objasnio kako se radi o tome da je tvrtka Poduzetništvo Tomek u vlasništvu stare zgrade Zivtexa koju želi urediti i prenamijeniti u društveno korisni prostor. I sve su ostale točke dnevnog reda, poput analize stanja sustava civilne zaštite i plan razvoja civilne zaštite, povjeravanje uređenja javnih površina Plavinki , produljenje ugovora o radu, upravljanju i financiranju MMC – a i Velike galerije grada Zaboka, jednoglasno donesene. Na samom kraju, pod točkom pitanja, vijećnik Zoran Bunčec (HDZ) izrazio je nezadovoljstvo odlukom vrtića u Martinišću da se djeca tijekom blagdana, zbog manjeg broja polaznika, vode u matični vrtić u Zaboku, a spomenuo je i problem što se djeca na sve izvannastavne aktivnosti moraju voziti tamo. – Ja se slažem da to nije uredu i pokušat ćemo razgovarati te riješiti taj problem – rekao je Hanžek. Na kraju same sjednice gradonačelnik Ivan Hanžek zahvalio je svim vijećnicama i vijećnicima na konstruktivnom radu i dobroj suradnji te im uručio prigodne poklone.