Izvrsni turistički rezultati Krapinsko-zagorske županije

Autor ik

Podaci Ministarstva Turizma pokazuju turistički rast i u Zagorju

DSC_0377.JPG

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom mjeseca listopada u Hrvatskoj je ostvareno 878 tisuća dolazaka (+12 posto) i 3,1 milijun noćenja (+13 posto), dok je od siječnja do listopada ostvareno 17,9 milijuna dolazaka (+13 posto) i 100,3 milijuna noćenja (+12 posto), priopćilo je Ministarstvo turizma. Riječ je o vrlo dobrim rezultatima, koji su na tragu najava ministra turizma Garija Cappellija i direktora Glavnog ureda HTZ-a Kristjana Staničića da bi ovo mogla biti 'povijesna godina', u kojoj će hrvatski turizam po prvi put ostvario više od 100 milijuna noćenja.

Aviodestinacija

-Iznimno me veseli značajan rast turističkog prometa u listopadu, ali i čitavoj pred i posezoni. To je dokaz da je Hrvatska sve više privlačna gostima i izvan ljetnih mjeseci, odnosno da smo postali cjelogodišnja destinacija. Siguran sam kako ćemo daljnjim provođenjem naših aktivnosti usmjerenih na jačanje selektivnih oblika turizma i pozicioniranjem Hrvatske kao aviodestinacije već u sljedećoj godini ostvariti još konkretniji rast u pred i posezoni te na taj način učiniti hrvatski turizam konkurentnijim - istaknuo je ministar Cappelli.

Zagorje nakon Plitvica

Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u listopadu, strani turisti su ostvarili 732 tisuće dolazaka (+14 posto) i 2,6 milijuna noćenja (+11 posto), a poraste bilježe i domaći turisti koji su u navedenom periodu ostvarili porast od 2 posto u dolascima i 23 posto u noćenjima.

Tako je u listopadu najviše noćenja ostvareno u Splitsko-dalmatinskoj županiji (613 tisuća noćenja), Istri (535 tisuća noćenja) te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (530 tisuća noćenja).Na Kvarneru je ostvareno 445 tisuća noćenja, a zatim slijede Zadarska županija s 365 tisuća noćenja, grad Zagreb s 211 tisuća noćenja, Šibensko-kninska sa 184 tisuće noćenja te Ličko-senjska županija sa 62 tisuće noćenja. Na kontinentu je u listopadu, ne računajući grad Zagreb, ukupno ostvareno 80 tisuća dolazaka (rast od 11 posto) i 153 tisuće noćenja (rast od 9 posto), a najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (26 tisuća noćenja), čemu su najviše doprinijela Plitvička jezera, zatim u Krapinsko - zagorskoj (25 tisuća noćenja) i Osječko-baranjskoj županiji (20 tisuća noćenja).