[Intervju] Krizmanić povodom Dana općine: 'Krećemo u nove velike projekte'

IMG_0708.jpg

Općina Gornja Stubica 23. travnja slavi svoj Dan. Tim smo povodom razgovarali s načelnikom Jasminom Krizmanićem o tome koliko je zadovoljan realiziranim u protekloj godini te koji su projekti u tijeku

ZL: Dan Općine i ove je godine prilika da se osvrnete na proteklih godinu dana u Gornjoj Stubici. Koliko ste zadovoljni svim realiziranim projektima?

Krizmanić: Moram reći da sam jako zadovoljan realiziranim projektima, naročito onime što smo uspjeli izrealizirati preko Fonda solidarnosti, jer radi se o vrijednosti investicije od 10,6 milijuna eura.

ZL: Upravo su tim projektom, preko Fonda solidarnosti, sanirane brojne dionice cesta, propusti i klizišta. Isticali ste tada kako je to projekt kojim su i brojne dionice cesta ne samo vraćene u prvobitno stanje, već i poboljšane? Osim Fonda, za taj je projekt i Općina trebala izdvojiti vlastita sredstva?

Krizmanić: Preko dva natječaja, jednog iz Ministarstva gospodarstva, a drugog iz Ministarstva graditeljstva koji je išao preko Krapinsko – zagorske županije, dobili smo 10 i pol milijuna eura za sanaciju 36 dionica cesta, sedam klizišta i jedan most. Za nas su to značajna sredstva, nešto što vlastitim sredstvima ne bismo mogli napraviti u sljedećih 80 godina, stoga smo itekako zadovoljni. Istina je za jedan dio, odnosno od ukupne vrijednosti projekta od 10,6 milijuna eura Općina je trebala izdvojiti 300.000,00 eura vlastitih sredstava. Naime, neke dionice nismo samo vratili u prvobitno stanje, što je bilo osigurano preko Fonda, na čemu zahvaljujem Vladi RH, nego smo proširili cestu i slično, odnosno poboljšali stanje, za što su nam trebala vlastita sredstva.

ZL: Još jedan značajan projekt bio je i proširenje Dječjeg vrtića 'Jurek'. Interes za upisom djece raste, kako ste Vi zadovoljni radom vrtića, koji je bio prijeko potreban Gornjoj Stubici?

Krizmanić: Da, Općina je početkom ove pedagoške godine uspjela osigurati prostor za još jednu vrtićku grupu, unutar postojećeg prostora dječjeg vrtića, za što smo naravno dobili i sve potrebne suglasnosti. I na taj način uspjeli smo upisati svu djecu s područja naše općine čija su oba roditelja zaposlena. Radom vrtića smo jako zadovoljni. Istina je da je interes za upisom djece zaista velik, preko naših očekivanja.

ZL: Mnogi smatraju upravo vrtić jednom od važnih demografskih mjera, no na čemu još radite kako biste potaknuli mlade obitelji da ostaju u Gornjoj Stubici, pa čak i na doseljavanje?  Ima li interesa za stanogradnjom?

Krizmanić: Osim izgradnje dječjeg vrtića moram naglasiti da Općina Gornja Stubica svih ovih godina izdvaja značajna sredstva za našu djecu i mlade. Isplaćuju se naknade za novorođenu djecu, sufinanciraju dječji vrtići i na području drugih jedinica lokalne samouprave, sufinanciraju se i radne bilježnice i financira radni materijal za učenike naše osnovne škole sufinancira prijevoza za djecu polaznika osnovne škole koji nemaju pravo na prijevoz prema pedagoškom standard te škola plivanja. Sufinancira se prijevoz autobusom i željeznicom za srednjoškolce. Financira se prijevoz željeznicom za studente u 100%-tnom iznosu, naravno tu su i stipendije za naše učenike i studente. Evo sada ćemo krenuti i u uređenje dječjih igrališta u Svetom Mateju, Modrovcu i Gornjoj Stubici. A Općina uvijek financijski prati našu djecu na raznim natjecanjima i smotrama te maturalnim putovanjima i ekskurzijama. Interesa za stanogradnjom ima i nadamo se da će se to realizirati u narednom periodu.

ZL: Jedan od problema u posljednje vrijeme je problem s nedostatkom liječnika, s kojim se bore i brojne druge sredine, ne samo u Zagorju. Naravno da odlazak liječnika stvara i nezadovoljstvo kod mještana. No, najava je izgradnje novom doma zdravlja, mislite li da će to doprinijeti ipak tome da liječnici dođu i ostanu ovdje raditi?

Krizmanić: Nadamo se da hoće, ali naravno tu su u pitanju i drugi faktori vezani uz Dom zdravlja i Krapinsko-zagorsku županiju. Općina će naravno učiniti sve što je u njezinoj nadležnosti da zadrži liječnike.

ZL: Koji su projekti trenutno u tijeku, na čemu se radi?

Krizmanić: U tijeku je natječaj za završetak unutarnjih radova na Spomen hiži Rudolfa Perešina. Navedeni radovi najvećim dijelom financirani su od strane Ministarstva hrvatskih branitelja i Krapinsko – zagorske županije, na čemu zahvaljujem. Ove godine isto smo se prijavili na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja kako bismo radove na Spomen hiži priveli kraju. U sklopu navedenog projekta modernizirala bi se i nerazvrstana cesta te izgradilo parkiralište za autobuse. U tijeku je i natječaj za uređenje Spomen parka Rudolfa Perešina u dijelu gdje je smještena bista našeg heroja. Vrijednost navedenih radova iznosi oko 35.000,00 eura. Naravno Općina se prijavila i na natječaje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U tijeku je i prijava na natječaj vezan uz mjeru 73.13 na koju prijavljujemo nerazvrstanu cestu Sekirevo Seleo – Karivaroš – Sveti Matej u dužini od 3935 metara. Tu su i redovne komunalne akcije uređenja makadamskih nerazvrstanih cesta, groblja, javnih i zelenih površina.

ZL: Kada kreće izgradnja reciklažnog dvorišta? Koji su još projekti u planu do kraja godine?

Krizmanić: Evo u ovom trenutku je raspisan postupak javne nabave za izgradnju reciklažnog dvorišta i otvaranje ponuda trebalo bi biti 03. svibnja te nakon toga krećemo s radovima. I ove godine nastavljamo s modernizacijom i rekonstrukcijom naših nerazvrstanih cesta za što je u Proračunu Općine predviđeno oko 1.200.000,00 eura. Tu je i rekonstrukcija Društvenog doma u Modrovcu i Doma Tepčina u Karivarošu. Trebala bi se sanirati i dva klizišta za što je u Proračunu predviđeno oko 350.000,00 eura. Ove godine planirano je i uređenje dječjih igrališta na području Općine Gornja Stubica u naseljima Dobri Zdenci, Modrovec, Gornja Stubica i Sveti Matej za što je predviđeno oko 135.000,00 eura. Kako je naša Poslovna zona aktivna, pa kako bismo omogućili što bolje uvjete za rad našim poduzetnicima u poslovnoj zoni, u ovoj godini pristupit ćemo izradi projektne dokumentacije za izgradnju i poboljšanje komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni te i samoj izgradnji.

ZL: Bogat program za Jurjevo i ove su godine pripremile udruge, kultura je u Gornjoj Stubici na zavidnom nivou? Što biste poželjeli mještanima povodom Dana Općine?

Krizmanić: Svim našim mještanima upućujem iskrene čestitke povodom Dana Općine Gornja Stubica, Župe svetog Jurja mučenika  i blagdana našeg zaštitnika Svetog Jurja. Tijekom ovih dana, ali i cijele godine, kroz rad i djelovanje naših udruga,  nastojimo da na području općine vlada pozitivna atmosfera i vedar duh. Nadam se da ćemo kroz projekte koje provodimo doprinijeti poboljšanju standarda i kvalitete života naših mještana i da će naša općina biti mjesto ugodna življenja i zadovoljnih ljudi. Ovom prilikom i svim stanovnicima naše županije čestitam Dan županije.