INTERVJU: Ivana Kolar, organizatorica prve konferencije o cjelogodišnjem turizmu 'Može li hrvatski turizam 365?'

Autor zagorje.com

Dugogodišnja direktorica Terma Tuhelj, danas poduzetnica i konzultantica, Ivana Kolar, ove srijede u zagrebačkom Hotelu Sheraton organizira konferenciju o cjelogodišnjem turizmu

  ivana kolar.jpg

Dugogodišnja direktorica Terma Tuhelj, danas poduzetnica i konzultantica, Ivana Kolar, ove srijede u zagrebačkom Hotelu Sheraton organizira konferenciju o cjelogodišnjem turizmu. - Pojam kontinentalni turizma postoji samo u Hrvatskoj, a silan potencijal koji imamo u cijeloj zemlji za turizam 365 jednostavno je nevjerojatan. Iako svi pričaju o tome, malo se događa i mislim da je vrijeme za ovakvu konferenciju kako bismo počeli o tome razgovarati svi kojih se to tiče i svi koji u to vjerujemo – kaže Ivana Kolar

ZL: Zašto ste se odlučili na poduzetništvo i konzultantski posao?

Kolar: Nikad mi nije bio cilj provesti cijelu svoju karijeru ili radni vijek u jednoj tvrtki, a u Termama (iako mi nije to bio prvi posao) sam se zadržala čak 12,5 godina, što je za jednog managera puno predugo. No, tvrtka je odlična, bila je prilika za stalan razvoj i nove projekte, pa nikad nije postalo monotono. Nakon što sam ostvarila glavne ciljeve i dovela svoj tim i tvrtku od napuštenog hotela s bazenom bez minimalnih tehničkih uvjeta do najvećeg kontinentalnog turističkog resorta s 4* s velikim brojem priznanja i nagrada, bilo je vrijeme za promjenu. Ne volim stagnaciju, težim stalnom razvoju i nekako je došlo vrijeme za nove ciljeve, novo okruženje i nove ambicije. Bavim se i dalje turizmom, ali i investicijskim projektima te općenito savjetovanjem u poslovanju s posebnim naglaskom na razvoj. S obzirom na veliko iskustvo koje sam stekla, vjerujem kako mogu to iskustvo iskoristiti na puno većem broju projekata. Razvijam i neke svoje projekte, poput formiranja jednog novog resorta u Zagorju, za koji tražim investitora/e te organizaciju konferencije Može li hrvatski turizam 365?  

ZL: Već dugi niz godina značajno sudjelujete u turističkoj industriji. Što vas je potaknulo na organiziranje konferencije o razvoju cjelogodišnjeg i kontinentalnog turizma?

Kolar: Dugogodišnji sam „borac“ za afirmaciju kontinentalnog i cjelogodišnjeg turizma i vjerujem da smo razvojem Terma Tuhelj i odličnim rezultatima te nizom noviteta koje smo stalno uvodili u naše poslovanje barem malo utjecali na promjenu paradigme hrvatskog turizma kao morskog ili ljetnog turizma. Visoka sezonalnost turizma i dosezanje infrastrukturnih i drugih maksimuma u ljetnim mjesecima te niska turistička zastupljenost u kontinentalnom dijelu Hrvatske realna je slika hrvatskog turizma, koja nas mora zabrinjavati. Kako produljiti sezonu i kako pokrenuti kontinentalnu Hrvatsku pitanja su o kojima će raspravljati na konferenciji vrhunski lideri i stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Pojam kontinentalni turizma postoji samo u Hrvatskoj, a silan potencijal koji imamo u cijeloj zemlji za turizam 365 jednostavno je nevjerojatan. Iako svi pričaju o tome, malo se događa i mislim da je vrijeme za ovakvu konferenciju kako bismo počeli o tome razgovarati svi kojih se to tiče i svi koji u to vjerujemo.

ZL: Koji su glavni ciljevi konferencije?

Kolar: Cilj je donijeti pozitivnu praksu uspješnih destinacija, nova znanja, nove ideje za promišljanje aktualne problematike te stvoriti zaključke u vidu što je potrebno za aktivaciju cjelogodišnjeg turizma - od države, lokalne samouprave, lokalne zajednice, pojedinaca investitora, poduzetnika i lokalnog stanovništva. 

ZL: Što smatrate da je najveći problem u razvoju turizma 365 u Hrvatskoj? 

Kolar: Hrvatski turizam ostvaruje vrhunske rezultate, ali samo u 80 ljetnih dana. Ostali dio godine većina turističkih kapaciteta stoji neiskorištena. U cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj ostvari se tek 4,5% noćenja. Činjenica je da se turizam u Hrvatskoj događa i kada se događa, ima vrlo visoke rezultate. Ti rezultati su toliko dobri da se često pitamo isplati li se u nekom drugom dijelu godine ulagati puno veći trud za znatno manji prihod. Ali, brojni potencijali stoje neiskorišteni, objekti neuređeni, resorti neizgrađeni, a tek pokoja turistička oaza pokazuje da i kontinent može lijepo poslovati, i to svih 365 dana u godini. Problema ima više, destinacije su nedovoljno upravljane, Hrvatska je rascjepkana županijskim granicama, pravna regulativa u zdravstvenom turizmu nije tržišno uređena, sredstva za investicije su preskupa, izraženo je napuštanje sela i nedovoljno razvijena ponuda autentičnih doživljaja, pored visokog PDV - a na sve osim smještaja tu je i visoki PDV na neke usluge poput termalnih usluga što čini domaći proizvod nekonkurentnim u odnosu na isto to u susjednim zemljama, nedostaje nam poduzetničke efikasnosti, itd. Još uvijek su glavni motiv dolaska u Hrvatsku – sunce i more. Kada toga nema, motiv dolaska treba graditi i u njega ulagati. Potrebno je nadograditi navedenih 80 dana na obali novim sadržajima koji se mogu konzumirati i bez sunčanog vremena te razviti ozbiljnu turističku ponudu na kontinentu. Današnji turisti su putnici u potrazi za novim autentičnim iskustvima, a ne masovni turisti koji traže unificiranu ponudu u bilo kojem dijelu svijeta. Hrvatska bi trebala biti zemlja za koju se turisti ne odlučuju zbog najniže cijene, nego zbog vrhunske usluge i autohtonosti života, što Hrvatska kao destinacija zasigurno može ponuditi.

ZL: Ovo je prva konferencija o cjelogodišnjem turizmu koju organizirate. Koji Vam je bio najveći izazov kao organizatoru?

Kolar: Teško mi je izdvojiti najveći izazov, istina je da nisam previše razmišljala o izazovima i problemima, već o ciljevima koje želim ostvariti. Trudila sam se pripremiti dobar program, odabrati prave teme i okupiti ključne stručnjake, kako bi i konferencija bila kvalitetna te korisna sudionicima i hrvatskom turizmu.  Ove jeseni to je konferencija koja se ne smije propustiti i na kojoj moramo donijeti neke zaključke. Cilj je na kraju dana imati konkretne prijedloge za konkretne aktivnosti što, kako i tko. Na web stranici konferencije www.turizam365.com otvoren je poziv da se svi koji imaju interes i ideje uključe svojim prijedlozima i projektima, a za vrijeme konferencije moći će se, osim diskusije na kraju svakog panela, i komunicirati putem aplikacije za pametne telefone.